Depresia postnatala, foarte periculoasa pentru mame! Primele simptome

Depresia postnatala, foarte periculoasa pentru mame! Primele simptome
  calendar_month        
Foarte multe femei trec printr-o depresie dupa ce nasc. Dezechilibrul hormonal ce se produce in corpul unei femei dupa ce naste este principalul motiv al declansarii depresiei postnatale.

Unele sentimente contradictorii pe care le resimte o femei in noua postura de mamapot întrerupe dezvoltarea legăturii materne-filiale și pot afecta negativ creșterea copilului nou-născut. Cele mai frecvente simptome ale depresiei postpartum sunt tristețea, iritabilitatea, oboseala, insomnia, pierderea apetitului și anxietatea.

Tristetea

Acesta este cel mai frecvent simptom. O proaspata mama are o stare de spirit proasta, este nefericit si plange fara niciun motiv, in special in anumite momente.

Iritabilitatea

O femeie care abia a nascut este agitata si nervoasa, atat cu partenerul ei cat si cu familia. Uneori furia ei se poate rasfrange si asupra bebelusului. Ea este total dezorientata si dezorganizata in gandurile sale si se confrunta cu incapacitatea a face fata sarcinilor zilnice.

Oboseala

Depresia postpartum face ca femeile sa se simta epuizate, coplesite si obosite pentru a-si îndeplini primele sarcini ca mama. Se simt incapabile si inutile.

Insomnia

Femeia are dificultatii de a adormi. Starea de agitatie si gandurile nu ii dau pace, de aceea nu se poate odihni si relaxa. Este intr-o continua tensiune.

Pierderea apetitului

Din cauza depresiei, o mama nu are pofta de mancare, iar acest fapt o oboseste si mai rau, deoarece organismul nu poate face fata si se slabeste.

Anxietatea

Se manifestă cu un sentiment de frică. Femeia se teme că este singură cu copilul ei, că nu poate să aibă grijă de el,dacă este bolnav și se simte vinovată de faptul că nu este suficient de "îndrăgostită" de copilul ei așa cum ar trebui să fie.

Tratamentul depresiei postpartum

Este dificil de spus cat dureaza depresia postpartum. In unele cazuri durează o săptămână, in altele pot dura cateva luni. Medicii recomanda tratarea depresiei postpartum de la început. Dacă nu este tratată corespunzător, aceasta poate persista luni și chiar ani.

Depresia postpartum are un tratament similar cu orice altă depresie. Terapia psihologică este cea mai indicată, mai ales atunci când mama își alăptează copilul. Cu toate acestea, în unele cazuri, este necesar să se combine cu medicamente.

Tratamentul începe de la momentul suspectării tulburării. Pacientul este încurajat să-și exprime modul în care se simte și terapeuții încearcă să il ajute să-și vadă problemele printr-o atitudine pozitivă, înțelegătoare, tolerantă și nu cu vina. Misiunea terapeuților este să te facă să vezi că această tulburare are un leac și te vor învăța cum să o faci. În primul rând, o mama va avea nevoie de sprijin și pace si ar trebui să fie conștientă de problema ei pentru a începe recuperarea.

Este foarte important ca partenerul să fie implicat în tratamentul acesteia. Soțul va participa, de asemenea, la terapii și va fi mai ușor să știe despre ce este vorba și să primească sfaturi despre cum să acționeze și să-și ajute soția. În ceea ce privește tratamentul farmacologic, medicul va prescrie tratamentul.




Recomandari