Infectiile sanilor in timpul alaptarii - cum le eviti?

Infectiile sanilor in timpul alaptarii - cum le eviti?
  calendar_month        
Mamele care alapteaza se tem cel mai mult de mastita, infectie a sanilor cu simptome asemanatoare gripei si care provoaca o umflatura rosie, tare si dureroasa in sanul afectat.

Mastita este o afectiune foarte deranjanta, mai ales cand copilul suge, dar se trateaza rapid si eficient de catre medicul ginecolog, uneori cu ajutorul antibioticelor.

Desi noile mamici se tem foarte tare de mastita, aceasta este totusi o afectiune destul de rara si poate fi prevenita de multe ori. Urmeaza sugestiile urmatoare pentru a-ti proteja sanii de infectii!

Poarta haine largi

E bine sa porti haine largi, confortabile, din bumbac moale pentru a preveni infectiile. E o idee buna sa renunti si la sutien atunci cand iti permiti, caci daca sutienul sau bluza stramta inhiba curgerea laptelui prin san, se poate ajunge la blocarea canalului, iar laptele ramas "pe teava" se infecteaza.

Pozitia de somn

Din acelasi motiv e bine sa nu dormi pe burta sau sa-ti strivesti sanii in vreun fel in timpul somnului. La fel si ziua, nu cara bagaje grele daca nu vrei sa pui presiune pe sani.

Mese regulate

Hranirea neregulata a bebelusului este factorul principal pentru infectarea sanilor. Sanul se umple cu lapte, care, neconsumat, stationeaza in canalul mamar si se infecteaza. Ai grija sa-ti hranesti copilul din ambii sani in mod regulat. Daca la o masa incepi sa-ti hranesti bebelusul la sanul stang, data viitoare incepe de la cel drept. Cand simti ca sanii sunt foarte plini si te deranjeaza, ofera-i copilului o masa, chiar daca nu da semne de foame.

Daca esti departe de bebelus, ai grija sa te mulgi si sa-i lasi lapte. Laptele poate fi pastrat intr-un recipient steril la frigider timp de 3 luni (eticheteaza sticlele cu data mulgerii pentru a nu gresi).

Verifica pozitia copilului

Daca bebelusul nu sta bine la san, nu se va hrani bine si nu va stoarce tot din san, ceea ce poate duce la blocarea canalelor mamare. Cand copilul nu suge corect, sfarcurile se crapa, iar bacteriile patrund pe acolo in san si duc la infectii.

Ai grija de sfarcurile crapate si dureroase

Pielea crapata reprezinta un punct de intrare al bacteriilor in organism si e important sa ai grija de ele. Daca sfarcurile sunt dureroase/ crapate, e important sa-ti hranesti copiii din ambii sani, chiar daca e dureros. Masarea sfarcului afectat cu propriul lapte poate usura durerea.

Masarea sanilor

Masarea sanilor ajuta laptele sa circule mai bine. Fa miscari usoare in timp ce copilul suge la san, iar spre sfarc maseaza mai cu fermitate, fiind atenta sa descoperi posibile zone tari. Nu apasa prea tare astfel incat laptele sa curga mai repede decat poate copilul sa inghita. Iti poti masa sanii si la dus, deoarece caldura ajuta la deblocarea eventualelor blocaje.

Hidrateaza-te

Ai nevoie de multe lichide cand alaptezi si e foarte important sa eviti deshidratarea, care favorizeaza infectiile. Bea apa din plin si evita cafeaua si sucurile dulci.

Daca ai simptome de mastita care nu dispar in 24 ore, mergi imediat la ginecolog. In cazuri extreme, mastita se transforma in abces ce trebuie drenat sub anestezie generala, deci e bine sa tratezi infectia cat mai din timp.



Autor: Nuage

Recomandari