Menopauza - o etapa normala in viata femeii

Menopauza - o etapa normala in viata femeii
  calendar_month        
Menopauza nu este o boala, este o etapa normala prin care trece organismul femeii. Termenul de menopauza indica un moment precis din viata femeii: ultima menstruatie. El vine din limba greaca: "menos" - hemoragie si "pausa" - sfarsit, deci sfarsitul menstruatiei, si se datoreaza faptului ca ovarele inceteaza sa mai produca niste substante numite hormoni sexuali.


Nu este posibila prezicerea momentului instalarii menopauzei avand in vedere faptul ca ea poate sa apara oricand la o varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani. Instalarea nu este insa brusca ci este anuntata prin cicluri menstruale neregulate. Aceasta perioada, numita si perimenopauza, poate dura de la cateva luni la cativa ani (in medie 2 ani). Postmenopauza sau menopauza confirmata, reprezinta anii de dupa oprirea ciclului menstrual.Fara a fi singurele, doua simptome domina tabloul clinic al menopauzei. Acestea sunt:


Modificarile ciclului menstrual

In perioada de dinaintea instalarii menopauzei (numita premenopauza), ciclurile menstruale devin neregulate putand fi mai scurte sau mai lungi si adesea se insotesc de sangerari mai frecvente sau mai abundente. Fluxul menstrual se diminueaza treptat, iar dupa o perioada de 6 luni pana la 1 an de absenta a sangerarii menstruale se poate spune ca menopauza s-a instalat.


Pentru a fi siguri de instalarea definitiva a menopauzei, se poate face la medicul ginecolog sau endocrinolog un test specific. Daca acest test, numit testul la progestative, este negativ timp de 3 luni consecutive este declarata instalarea definitiva a menopauzei.



Bufeurile de caldura

Bufeurile sunt resimtite ca niste "valuri de caldura" care incep cu o senzatie de presiune la nivelul capului urmata de o senzatie de caldura ce coboara la nivelul gatului, pieptului si se intinde pe tot corpul. Apar transpiratii abundente si inima bate mai repede fara sa creasca insa tensiunea arteriala. Poate sa apara si roseata trecatoare la nivelul fetei, gatului si pieptului. Episoadele de bufeuri dureaza 10-20 de minute si se pot intinde pe o perioada de 1 - 5 ani.


In cazul in care apar noaptea bufeurile de caldura sunt insotite si de tulburari de somn. Dupa instalarea menopauzei, bufeurile de caldura pot sa se manifeste doar pe parcursul catorva luni dintr-un an dar pot persista timp indelungat. Transpiratiile pot surveni pe tot parcursul zilei sau noaptea, apar cu cateva minute inaintea bufeurilor de caldura, dar pot sa apara si izolat. Transpiratiile nocturne sunt la fel de tipice in perioada menopauzei ca si bufeurile.



Alte manifestari ale menopauzei

Insomnie, stare de oboseala, nervozitate, tulburari de memorie, senzatie de lipsa de aer, tristete;

Dureri articulare difuze de origine necunoscuta;

Crestere in greutate (intre 3 si 10 kg in cele mai multe cazuri);

Tulburari gastrointestinale (de exemplu diaree);

Senzatie de frig;

Dureri musculare;

Ameteli.



Cum pot fi tratate simptomele suparatoare ale menopauzei

Desi nu este o boala, manifestarile neplacute care insotesc menopauza au dus la cautarea si aparitia unor tratamente pentru combaterea lor.
Dupa cum am spus, menopauza si simptomele suparatoare care o insotesc se datoreaza opririi producerii de hormoni sexuali. De aceea, tratamentele aplicate in acest caz sunt tratamente care inlocuiesc hormonii care nu mai sunt produsi de organism (denumirea cea mai cunoscuta fiind Tratament Hormonal de Substitutie).





Urmatoarele manifestari constituie motive puternice pentru inceperea unui astfel de tratament:

Tulburarile de ciclu menstrual - cicluri neregulate, cu sangerari mai abundente sau mai putin abundente;

Bufeurile de caldura si transpiratiile abundente;

Stare generala proasta - pacienta declara ca "nu se simte bine";

Nervozitate, tristete;

Dureri musculare si articulare.



Ce altceva mai poti face

Vorbeste cu o prietena sau cu alta persoana apropiata tie care a avut aceleasi probleme, despre cum a fost si cum le-a rezolvat. Vorbeste cu medicul tau de familie. Important este sa fie cineva in care tu ai incredere.


Poti sa faci o multime de lucruri pentru tine. Depinde de felul cum traiesti si ai grije de propria-ti persoana. Daca nu fumezi si nu bei alcool in exces, daca mananci suficiente fructe si legume, daca faci suficienta miscare, poti sa fi chiar mai sanatoasa ca inainte.


Toate aceste lucruri simple te ajuta sa treci mai usor peste menopauza si te protejeaza impotriva unor boli precum hipertensiunea arteriala, cancer sau diabet.


Menopauza este o perioada din viata ta cand trebuie sa mergi in mod regulat la medicul tau de familie pentru controale care pot depista din inca de la inceput, cat sunt inca vindecabile, maladii precum cancerul de col uterin sau cel de san.


Menopauza este o perioada normala si naturala in viata oricarei femei. Cand sangerarile menstruale dispar, inseamna ca o faza din viata ta s-a sfarsit si alta e gata sa inceapa. Depinde de tine sa o faci frumoasa si placuta.



Campania "Un subiect cotidian" face parte din Initiativa pentru Sanatatea Familiei in Romania (ISFR) - parteneriat finantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala - USAID si implementata de John Snow Research and Training Institute - JSI. Campania este coordonata de Population Services International - PSI Romania. Ministerul Sanatatii este principalul partener guvernamental al ISFR.

Recomandari