Perioada postpartum si neplacerile ei

Perioada postpartum si neplacerile ei
  calendar_month        
Ce este perioada postpartum?

Unii specialisti definesc aceasta perioada ca fiind "al patrulea trimestru".

Este momentul in care femeia se obisnuieste cu noul ei statut de mama, atat cu schimbarile produse in organism, mai ales cele la nivel hormonal, cat si cu acomodarea psihologica.

Ea este cuprinsa intre primele zile dupa nastere si uneori 6 luni, pana ce organismul mamei revine la starea de dinaintea nasterii.

Desi uneori aceasta perioada nu dureaza nici macar 3 luni, ea este denumita al patrulea trimestru, mai mult pentru a sugera continuitatea ei cu sarcina mamei si importanta unei atentii sporite.

Foarte multe schimbari se produc in aceasta perioada.

Prospata mama trebuie sa aiba grija de copil, insa in acelasi timp trebuie sa isi si revina dupa nastere.

Uneori, acest proces are loc cu ceva mai multe dificultati. Lucru normal de altfel, tinand cont de schimbarile hormonale bruste la care mama este supusa.

Perioada post partum poate veni deseori cu o serie de tulburari serioase. Iata mai jos cateva din acestea:

Psihoza postpartum.
Este o tulburare destul de rar intalnita la mamici dupa nastere si are ca simptome pe cele din psihoza generala.

La nivel psihic ele sunt: agitatie, schimbari dispozitionale, confuzie, rar halucinatii auditive, oboseala, sentimente de neputinta, hiperactivitate sau manii.

La nivel fizic, se manifesta prin refuzul de a manca.
Sindrom depresiv cronic sau moderat.
Reprezinta o tulburare mult mai accentuata ca depresia si mult mai des intalnita decat psihoza postpartum.

Ca simptome psihice include anxietate, iritabilitate, oboseala, sentimente de disperare si neputinta de a face fata situatiei, atacuri de panica si uneori ganduri suicidare.

La nivel fizic, se manifesta prin dureri in piept, palpitatii cardiace, dureri de cap, hiperventilatie si uneori dificultati de vorbire.
Depresie postpartum.
Este cea mai putin ingrijoratoare tulburare intalnita dupa nastere si cel mai des intalnita la mamici.

Manifestata psihic prin plansul din orice si o tristete nesfarsita, aceasta poate continua luni bune dupa ce femeia a nascut.

La nivel fizic, se manifesta prin energie foarte scazuta, lipsa poftei de mancare, insomnii si oboseala cronica.Sindromul post traumatic.
Intalnit in cazuri rare si survenit in urma unei tragedii la nastere, ca moartea bebelusului, malformatii prezente la copil, el se manifesta prin tulburari psihice mult mai serioase, care necesita o medicatie psihiatrica adecvata.
Tratamentul adecvat pentru perioada postpartum

Tratamentul pentru neplacerile cauzate in aceasta perioada trebuie sa se concentreze pe ajutarea proaspetei mamici sa se obisnuiasca cu noua fiinta din viata ei.

Atunci cand simptomele la nivel psihic se combina in mod periculos cu cele la nivel fizic, este nevoie de toata atentia si de sfaturile unor specialisti in domeniu pentru depasirea cu bine a situtiei create.

Femeia aflata in perioada situata imediat dupa nastere are nevoie cel mai mult de suport atat fizic cat si emotional.

Aici intervine rolul familiei care trebuie sa fie langa ea mai mult decat oricand.

Insa, cand femeia, din diferite motive, nu beneficiaza de acest suport, exista o serie de sfaturi menite totusi sa o sprijine in acomodarea cu noul statut. Astfel:

Informeaza-te din timp asupra a tot ceea ce presupune maternitatea.Cu cat esti mai pregatita, cu atat exista mai putine sanse ca tulburarile specifice perioadei postpartum sa te afecteze serios.
Apeleaza la cei din jur sa te ajute. Daca nu ai un partener langa tine, poti fi ajutata de ceilalti membri ai familiei sau de catre prieteni.

De asemenea, poti gasi sprijin si in alte mamici care au trecut prin aceasta perioada dificila.
Nu te impovara cu toate sarcinile din casa. Concentreaza-te, cel putin in aceasta perioada, pe lucrurile cu adevarat importante pentru tine si bebelusul tau.
Odihneste-te suficient. Stiu ca pare un lucru imposibil, insa si alti membri ai familiei pot avea grija de bebelus in locul tau, cel putin pentru perioade scurte de timp, in care tu poti dormi sau te poti ocupa mai mult de tine.
Ajuta-te de medicatie, atunci cand apare nevoia stringenta de calmare, insa numai urmand sfatul si indicatiile medicului tau si doar atunci cand nu exista alternative mai putin daunatoare pentru organism.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Aceiasi
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right