Reeducarea perineala - cum revii la corpul de dinaintea sarcinii?

Reeducarea perineala - cum revii la corpul de dinaintea sarcinii?
  calendar_month        
Revenirea la o viata sexuala armonioasa si evitarea incontinentei urinare: iata doua motive foarte bune pentru reeducarea perineului dupa nastere. Iata ce trebuie sa stii despre aceasta

Cand este necesara reeducarea perineala?

Pentru a sti daca ai nevoie de reeducare trebuie sa te adresezi unui kinesteziterapeut sau unei moase. Reeducarea perineala este recomandata daca ai dureri in timpul relatiilor sexuale, daca suferi de incontinenta urinara sau daca examenul clinic scoate la iveala o musculatura slabita sau coborarea organelor genitale.

Trebuie sa stii ca nastere prin cezariana nu te scuteste de aceasta reeducare. Perineul a suportat totusi timp de 9 luni greutatea bebelusului, iar asta este de ajuns pentru a provoca o slabire.

Cand incepe reeducarea?

Pentru o eficacitate maxima, este recomandat sa astepti 6-8 saptamani dupa nastere, astfel incat organismul sa se refaca suficient din punct de vedere hormonal. Fara estrogen, tesuturile sunt slabite, iar reeducarea perineala este deci mai putin eficace.

In ce consta ea?

Exista 3 forme de reeducare:

Prima este manuala: specialistul isi foloseste degetele pentru a te face constienta de diferitele tipuri de muschi perineali.
Stimularea electrica: se face cu ajutorul unei sonde vaginale si consta in provocarea de contractii pasive ale perineului.
Biofeedback-ul: folosind tot o sonda, iti controlezi singura eficacitatea contractiilor perineale.

Reeducarea se continua, de asemenea, acasa, cu exercitii foarte simple, practicate zece minute pe zi. Se foloseste o sonda vaginala si se urmeaza instructiunile date de catre specialist .

Dar exercitiile de gimnastica?

Gimnastica nu ajuta la reeducarea unui perineu. De exemplu, exercitiul care consta in strangerea mingii intre genunchi, in pozitia culcat, nu este absolut deloc eficace. Reeducarea trebuie sa invete tanara mama sa-si controleze muschii pelvini pentru a-i consolida, bazandu-se in special pe activitatea intravaginala. In general, 15 sedinte la specialist ajung.

Se poate face in acelasi timp si o reeducare abdominala?

Refacerea stomacului plat este dorinta tuturor mamelor, dar trebuie sa astepti. Reeducarea perineului trebuie sa o preceada intotdeauna pe cea abdominala, care nu este recomandata inainte de 3 luni de la nastere. Contractia muschilor stomacului ar provoca presiune prea mare pe perineu, inca traumatizat de nastere. Perineul trebuie sa fie "reparat" si tonic pentru a te apuca de lucru asupra stomacului.

Si sportul este contraindicat?

Jogging, tenis, volei sunt descurajate deoarece solicita mult perineul. Cu toate acestea, inotul nu prezinta acest tip de problema.

Dar tehnica "stop pipi" este benefica?

Aceasta practica este acum total descurajata, dar din pacate a fost diseminata pe scara larga. Mii de femei au invatat sa-si opreasca fluxul de urina, fara sa se simta exact ceea ce faceau pentru a opri jetul.

Problema tehnicii "stop pipi" este ca intrerupe in mod anormal si artificial programarea neurologica a ciclului umplere - mictiune. Vezica este programata pentru a elimina un anumit volum. Dupa intrerupere, ea poate sa nu aiba intotdeauna suficienta putere pentru a se goli. Astfel apare riscul de infectii ale tractului urinar.


Autor: Nauge

Recomandari