Sarcina dupa contraceptive

Sarcina dupa contraceptive
  calendar_month        
Contraceptivele reprezinta preparate hormonale, aceste preparate fiind de asemeni produse destul de controversate.

Anticonceptionalele au ca principala indicatie, realizarea unei protectii impotriva unei sarcinii nedorite, insa nu singura indicatie.

Sunt folosite de asemeni in incercarea de a induce organismului, indeosebi ovarului un ritm de invatare si apoi un ritm de eliminare a hormonilor sexuali specifici secretati de catre acesta (de ovar).

Aceste produse sunt niste preparate hormonale, care realizeaza o concentratie, ciclica, a hormonilor sexuali specifici, feminini, asemanatoare cu cea realizata in mod normal de functia endocrina a ovarului (in principal, in lipsa administrarii de anticonceptionale, ovarul este in cea mai mare masura responsabil de secretia hormonilor sexuali feminini).

Prin aportul exogen (din afara) de hormoni sexuali, functia de secretie hormonala a ovarului nu-si mai gaseste utilitatea, rezulta punerea in repaus a ovarului, lucru care implica si inhibarea ovulatiei, menstra insa se mentine cu un ritm regulat de aparitie in urma stimularii artificiale a endometrului de catre aceste concentratii hormonale realizate de aportul exogen (cazul contraceptivelor combinate).

In cazul contraceptivelor numai pe baza de progesteron, endometrul nu mai primeste stimulul estrogenic si astfel ca nu mai prolifereaza, deci nici menstra nu se mentine (apare o perioada de amenoree pe durata administrarii acestor produse).

Ovarul pus in repaus o perioada indelungata "uita" sa mai secrete hormoni dupa incetarea administrarii anticonceptionalelor (se produce astfel o atrofie de diverse grade a tesutului raspunzator de secretia hormonala).

Acest lucru reprezinta si motivul pentru care, uneori, dupa incetarea administrarii de anticonceptionale, trebuie sa treaca o perioada de 4-6 luni pana la reluarea completa a functiilor ovarului, perioada in care menstra are un orar neregulat de aparitie, ori exista cicluri menstruale anovulatorii etc.

Parerile privind perioada optima de administrare a contraceptivelor, intervalul de pauza in administrare necesar si timpul la care acest interval sa se succeada sunt controversate. La fel de controversate sunt si parerile privind influenta contraceptivelor asupra unei viitoare sarcini.

Studii recente, desi nu pe deplin confirmate, au fost de acord cu faptul ca administrarea accidentala de contraceptive pe perioada unei sarcini deja constituite, chiar daca in faza incipienta poate produce dereglari in dezvoltarea fetala.

Indeosebi in ceea ce priveste dezvoltarea si diferentierea sexuala. In cazul in care produsul administrat a fost numai pe baza de progesteron, efectul asupra dezvoltarii sexuale nu a putut fi demonstrat.

In schimb s-au observat asocieri intre administrarea acestui produs in timpul sarcinii si greutatea mica la nastere, ori defecte de tipul sindactiliei, sau chiar anomalii cromozomiale.

Referitor la sarcina obtinuta dupa un tratament contraceptiv, putini sunt autorii care considera acest lucru ca pe un factor de risc suplimentar.

Majoritatea studiilor au aratat ca nu se necesita o pauza intre intreruperea administrarii de anticonceptionale si obtinerea unei sarcini, fertilitatea putand revenii chiar din luna urmatoare opririi administrarii produselor contraceptive.

Este posibil ca ovarele ce au fost puse in repaus pe perioada administrarii produselor hormonale sa-si reia functia un pic mai greu datorita "atrofiei" produse de nefunctionarea indelungata, insa aceasta pauza ce se manifesta eventual si prin absenta menstrei fara a fi vorba de o sarcina nu trebuie sa depaseasca 4-6 luni si nu reprezinta aproape niciodata un fapt patologic, sau o indicatie pentru a amana conceptia.



Dupa intreruperea contraceptivelor totusi, intrerupere ce trebuie realizata doar la finele unei folii, ar fi bine sa efectuati un control ginecologic pentru reevaluarea statusului fertil.

Asa cum administrarea de contraceptive ar trebui sa se faca numai in urma unui control de specialitate, incetarea administrarii ar trebui sa beneficieze de aceeasi atentie din partea dumneavoastra si a medicului curant.

Autor: Dr. Ciprian Pop-Began, asistent universitar Obstetrica-Ginecologie, lector in cadrul proiectului First Bebe pentru parinti in asteptarea primului copil.

Recomandari