Sexul dupa nastere - chiar trebuie sa astept?

Sexul dupa nastere - chiar trebuie sa astept?
  calendar_month        
Este firesc sa te intrebi cat de repede poti sa iti reincepi viata sexuala dupa nastere.

Ai nascut de curand, insa simti nevoia sa fii din nou femeie, alaturi de partenerul tau. Este firesc sa te intrebi cat de repede poti sa iti reincepi viata sexuala. Daca iti este rusine sa iti intrebi medicul pediatru, acest articol ar putea sa iti fie de folos.


Surprinzator, marea majoritate a restrictiilor privind viata sexuala imediat dupa nastere, nu sunt altceva decat o creatie a "intelepciunii batranilor". Nu exista nici un studiu medical care sa indice perioada optima de asteptare pana la reluarea contactelor sexuale. Femeile ar trebui sa decida singure care este acel moment.


S-a observat intr-adevar, ca dureaza cam sase saptamani pana cand uterul revine la dimensiunea normala dupa nasterea obisnuita. Asa ca, "vocile intelepte" au spus ca interdictia asupra sexului ar tebui sa dureze minim cat aceasta perioada.


Ceea ce se observa in realitate este ca unele femei sunt pregatite sa isi reia viata sexuala, atat fizic cat si emotional, mai devreme de cele sase saptamani. Williams Obstetrics, o reputata revista de ginecologie, spune intr-un numar: "dupa o nastere normala, fara complicatii, nu are nici un sens perioada de abstinenta de sase saptamani. Se poate spune ca activitatea sexuala poate fi reinceputa chiar dupa trei saptamani, dar mai ales cand femeia se simte confortabil".


In general, este bine ca proaspata mama sa verifice existenta unor semne ale nasterii precum leziuni locale, ori sangerari, care fac nerecomandabila reinceperea vietii sexuale. Este necesar cel putin o saptamana pentru vindecarea si inchiderea cervixului. Nu se recomanda inceperea relatiilor sexuale atunci cand sunt stari de febra sau sangerari puternice.


Pentru unele femei e nevoie de mai mult de sase saptamani pentru a fi pregatite sa faca dragoste. Fiecare femeie este diferita, de aici si solutiile diferite pentru fiecare.


O cronica pe tema "Sexualitatea in timpul sarcinii si in primul an postpartum" sustine: "sunt putine concordante intre rezultatele cercetarilor asupra activitatii sexuale imediat dupa nastere". Aceasi revista spune ca intre 5 si 7 saptamani dupa nastere, numai 50% dintre femei si-au reluat viata sexuala.


S-au expus numeroase motive pentru intarzierea momentului in viata femeii. Principalele ar fi: durerea cauzata de episiotomie, scurgeri sau sagerari vaginale, oboseala sau discomfort rezultata a proastei lubrificatii a vaginului, din cazua nivelului scazut de estrogen din perioada postpartum.


Femeile care au avut un travaliu indelungat, o sarcina cu risc ridicat sau femei care au trecut printr-o nastere prin cezariana, este posibil sa nu isi doreasca, si nici nu ar trebui, sa reinceapa viata sexuala mai devreme de 2 pana la 4 luni dupa nastere. Uneori perioada aceasta poate dura chiar mai mult, insa difera de la persoana la persoana.

Recomandari