Somnul poate combate depresia portpartum

Somnul poate combate depresia portpartum
  calendar_month        
Un grup de cercetatori canadieni sustin ca incidenta depresiei postpartum ar putea fi redusa cu un remediu foarte simplu - somn.

In urma cu cativa ani, Dr. Meir Steiner din Montreal a observat ca mamele care se mai confruntasera si in trecut cu tulburarea emotionala ii spuneau ca se tem de o alta datorita oboselii pe care o resimteau in timpul sarcinii ulterioare.

Cu ajutorul colegilor, Steiner a lansat un program informal care le lasa pe femeile cu risc ridicat de depresie postpartum - cele cu istorie familiala sau personala de depresie sau carea dadeau semne in timpul sarcinii - sa ramana in spital pana la 5 zile dupa nastere.

Acestora li se dadea o camera privata iar copilul era tinut in maternitate peste noapte. Mamele care alaptau erau incurajate sa pompeze laptele sau sa foloseasca formula in timpul noptii, ori sa ceara sa fie trezite numai atunci cand copilul trebuia hranit.

Steiner a incurajat mamele sa continue acelasi regim si acasa."Rezultatele au fost uimitoare" a spus Steiner, insa, desi stia ca metoda functioneaza, avea nevoie si de statistici care sa-i sustina teoria.

In 2005 echipa lui a cerut acordul Fundatiei pentru Sanatate Mentala din Ontario sa inceapa strangerea de dovezi empirice. Programul a fost preluat de atunci de alte sase spitale din Ontario.

Statisticile canadiene arata ca 10 - 20% dintre femei sufera de depresie postpartum.

Studii recente ofera credibilitate teoriei lui Steiner insa criticii sunt ingrijorati ca programul lui va interveni in procesul de apropiere dintre mama si fat, si ca, desi eficient pentru mama, are un pret destul de ridicat pe termen lung.

Steiner insa sustine ca mamele din programul lui au avut de fapt rezultate mai bune cu alaptarea si ca, pe termen lung, va costa sistemul mai mult sa trateze mamele pentru depresie portpartum decat l-ar costa pentru a le preveni.

Daca, ca viitoare mamici, va temeti de o eventuala depresie dupa nastere, si situatia va permite, ati putea incerca si voi metoda Dr-lui Steiner. Atata timp cat copilul nu are de suferit, alegerea va apartine. Mai mult chiar, copilul vostru ar putea beneficia mai bine de prezenta voastra sanatoase si linistite, decat obosite.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

De civitate amoris
  • person

    "despre emy"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right