Traditii la nastere din lumea intreaga (I)

Traditii la nastere din lumea intreaga (I)
  calendar_month        
Oriunde in lume, nasterea unui copil este intotdeauna un moment de neuitat. Dar intre momentul nasterii si primele zile de viata ale noului-nascut, traditiile difera de la o tara la alta. Te invitam intr-un mic tur al lumii din prisma traditiilor si ritualurilor practicate la nasterea unui bebelus!

Traditii in Algeria

Ca peste tot in Maghreb, nou-nascutul este primit cu urale si se sacrifica o oaie pentru celebrarea evenimentului. In regiunea Kabylie (estul Algeriei), dupa nasterea bebelusului se ia placenta si se ingroapa sub un smochin. Un alt obicei spune ca bebelusul sa fie spalat cu ulei amestecat cu sare in 3 seri consecutive, pentru ca acesta sa miroasa intotdeauna frumos.

Dupa nastere, unele familii pastreaza cordonul ombilical. Mama il arata copilului atunci cand acesta implineste 7 ani pentru ca el sa-si aminteasca de copilarie.

Pentru a proteja copilul de duhurile rele, se pune un cutit in patutul sau. Pentru a-l ascunde de deochi, ochii bebelusului sunt inconjurati cu un cerc negru facut cu creion khol. Tot pentru a tine departe spiritele rele, mama ii innoada celui mic 2 fire de lana neagra si alba la incheietura si glezna piciorului stang, timp de 7 zile dupa nastere.

Traditii in Togo

64007.jpg



Pentru a nu atrage spiritele rele, femeia nu trebuie sa tipe nici macar o data in timpul travaliului.

In comunitatea Ewe, tatal si barbatii nu asista la nastere. Ei se duc in sanctuar si se roaga stramosilor pentru sanatatea mamei si bebelusului.

Tot in sanul acestei etnii, matusa ii face prima baie a bebelusului. In timpul baitei, cel mic trebuie sa bea cateva picaturi in apa. In prima luna de viata, nou-nascutul este spalat de mai multe ori pe zi.

In traditia togoleza, proaspata mamica si bebelusul ei nu parasesc caminul timp de 7 zile. Traditia aceasta se intalneste si in Asia si in alte tari ale Africii. Atunci cand iese in sfarsit afara, mama trebuie obligatoriu sa poarte sandale pentru a evita sa se contamineze cu boli contagioase.

Traditii in Tunisia

In sudul tunisian, cordonul ombilical se taie cu lama aparatului de barbierit. Dupa nastere, mama trebuie sa-si protejeze bebelusul de o "rapitoare de copii". Pentru aceasta, ea depune langa cel mic o sticluta cu apa si o sita.

Pentru a indeparta deochiul, unele etnii obisnuiesc sa aplice un pic de funingine pe chipul copilului, facandu-l astfel mai putin dorit.

Traditii in Maroc

In timpul nasterii, femeia incearca sa-si inabuse tipetele muscand o suvita de par. Ea trebuie sa-si dezlege parul si sa nu aiba nimic pe cap.

Moasa taie cordonul ombilical. Ea il leaga cu un fir rosu si apoi il taie cu o foarfeca.

Ca si in Algeria, se introduce cutitul sub patul copilului. In plus, marocanii adauga si Coranul, pentru a-l proteja de spiritele rele.

Traditii in China

93626.jpg



Dupa nastere, tanara mama chineza "are sangele rau", de aceea trebuie sa stea inchisa in casa 40 zile. Una din fricile cele mai mari ale tinerelor mame este sa fie expuse la frig. Cand iese prima data la plimbare cu copilul, il imbraca in rosu (culoarea fericirii) daca e baiat, sau in verde daca e fata.

Proaspata mamica nu isi alapteaza bebelusul in primele 3 zile, caci laptele este considerat impur. Ea il hraneste cu miere si lemn-dulce, amestecat cu apa.



Pentru a nu atrage deochiul, mama si anturajul sau nu se extaziaza in fata noului-nascut. Nimeni nu isi exprima emotiile.

Bebelusul poarta o bratara impletita la incheietura mainii, care simbolizeaza atasamentul copilului de spiritul sau. Mama ii face multe masaje copilului pentru a intari aceasta legatura a trupului cu spiritul.

La 30 zile dupa nastere, se organizeaza o ceremonie, luandu-se motul copilului. In general, micutul nu primeste prenume inainte sa implineasca un an. Parintii il striga dupa o porecla jignitoare, pentru a indeparta spiritele rele.

Recomandari