5 moduri prin care iti ingrasi copilul fara sa stii

5 moduri prin care iti ingrasi copilul fara sa stii
  calendar_month   update 29 Apr 2013, ora: 10:40   photo_cameraObezitate infantila    
Cazurile de obezitate infantila si-au triplat numarul in anul 2011, fata de cele inregistrate la inceputul anilor '60. Cu toate acestea, parintii tind sa ignore pericolul supraponderalitatii, din prea multa dragoste pentru micutii lor. Iata 5 moduri prin care iti ingrasi copilul fara sa stii.

Credinta populara care spune ca "ce este gras, este si frumos" sta la baza viziunii parintesti ca obrajorii rotunzi exprima intocmai o stare de sanatate temeinica. Din nefericire, excesul ponderal reprezinta o amenintare pentru integritatea fizica si mentala a copiilor in crestere.

Parintii secolului XXI se confrunta acum cu necesitatea unei disciplinari alimentare stricte, in conditiile stilului de viata sedentar si a produselor nesanatoase comercializate pe piata. Urmareste cu atentie cele mai frecvente greseli ale parintilor care isi ingrasa micutii fara sa isi dea seama:

1. Negarea

Dragostea este oarba, mai ales daca vorbim de afectiunea pe care o porti prichindelului tau. Statisticile arata ca mai putin de 13% dintre parintii copiilor supraponderali constientizeaza ca micutii lor chiar au o problema importanta cu greutatea.

In plus, chiar si atunci cand sesizeaza cruda realitate, sunt prea speriati sa vorbeasca despre acest lucru si decid sa ignore situatia. Nu te lasa pacalita de cliseul ca "slabeste pe masura ce se inalta" sau odata ce inainteaza in varsta. Specialistii spun ca obiceiurile nutritionale sanatoase sunt invatate de la cele mai fragede varste.

2. Odihna de proasta calitate

Cum cina familiilor moderne se indreapta spre ore tot mai tarzii ale serii, iar vizionarea programelor TV se prelungeste pana la miezul noptii, parintii sunt tentati sa isi obisnuiasca micutii cu acelasi program pe care ei insisi il considera convenabil.

Din pacate, copiii de varsta prescolara care dorm mai putin de 10 ore pe noapte se expun unui risc crescut de a deveni supraponderali in viitor, din pricina tulburarilor de metabolism.

3. Lipsa de control a gustarilor

Chiar daca ai grija sa eviti alimentele grase si nesanatoase in meniul pe care il pregatesti familiei, copilul tau ar putea servi o cantitate importanta de zahar si carbohidrati nocivi din gustarile pe care le ia in timpul zilei. Ai grija sa ii pregatesti mereu cate o gustare sanatoasa pentru gradinita, scoala sau timpul petrecut in compania altcuiva, astfel incat sa nu fie tentat sa consume ale produse periculoase pentru sanatate. Fructele proaspete si biscuitii din cereale integrale cu miere sunt doua variante ideale.

4. Sucurile consumate in exces

Copiii adora sucurile, deoarece sunt gustoase si le potolesc setea intr-un mod placut. Din pacate, sucurile din fructe cumparate de la supermarket, acidulate sau nu, contin cantitati masive de zahar, cat o punga intreaga de bomboane.

Medicii spun ca un consum regulat al sucurilor comercializate pe piata conduc in mod sigur la cresterea indexului de masa corporala peste limita normala. Un copil cu varsta mai mica de 6 ani nu ar trebui sa bea mai mult de trei sferturi dintr-o ceasca de suc zilnic.

5. Portiile exagerate

Parintii au tentinta sa aprecieze gresit o portie normala pentru necesitatile nutritionale ale unui copil. O cina echilibrata trebuie sa contina 50% fructe si legume, o patrime carbohidrati si o patrime carne. Pentru friptura, portia ideala este dimensiunea palmei copilului. Aceeasi unitate de masura ramane valabila de-a lungul anilor, pana la varsta de 14 ani.

Autor: Adelina Dobrin
Recomandari