7 moduri de a-ti invata copilul cum sa-si ingrijeasca dintii

history_edu redactia ele.ro calendar_month 30 Aug 2011, 08:55
Dantura joaca un rol esential in dezvoltarea corecta a micutului tau, astfel ca igiena sa orala trebuie trebuie sa te preocupe inca de la aparitia primului dintisor. Cariile , o problema usor de evitat daca este prevenita, reprezinta una dintre cele mai frecvente boli cronice ale copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 19 ani.
Pana la varsta gradinitei, peste 40% din prichindei au carii dentare. Din acest motiv, iti propunem 7 moduri prin care iti poti invata copilul cum sa-si ingrijeasca dintii in fiecare zi.
1. Incepe ritualul de ingrijire a dintilor din timp
Copilul tau ar trebui sa fie consultat de un dentist pana la varsta de un an. Ingrijirea preventiva te poate scuti de bani in plus si de chin suplimentar pe termen lung.
Nu uita, bazele unei danturi sanatoase se formeaza de la primul coltisor crescut.
2. Obisnuieste-l cu periuta si ata dentara
Periajul dintilor este extrem de important, chiar daca vorbim doar de cativa dinti de lapte. Ideea ca cei mici nu sunt nevoiti sa-si spele dantura este total gresita.
Medicii recomanda utilizarea unei periute de dinti foarte moale, de doua ori pe zi, impreuna cu o pasta de dinti pe baza de fluor.
Imediat ce dintii incep sa se uneasca, ata dentara este si ea necesara pentru indepartarea depunerilor de hrana si placa dentara.
Copilul tau ar trebui sa-si poata curata singur dantura incepand cu varsta la care isi leaga sireturile fara ajutor, de pilda.
3. Evita "cariile biberonului"
Medicii in pediatrie si stomatologii au tot avertizat parintii sa nu-si culce copiii cu biberonul de lapte, suc sau ceai in gurita.
Aceste lichide se preling pe gingia si dintii bebelusului, favorizand dezvoltarea bacteriilor cauzatoare de carii.Netratate, afectiunile dentitiei pot afecta cresterea copilului si chiar functia de vorbire.
4. Controleaza obiceiul sorbitului din cescuta
Odata ce copilul tau renunta la biberon, se va obisnui sa bea din cescuta lichidele preferate,de multe ori pe tot parcursul zilei.
Gestul transformat in automatism este foarte periculos, spun specialistii, intrucat folosirea prelungita a cescutei poate determina formarea cariilor in spatele si in fata dintilor, daca bauturile contin zahar.
Limiteaza consumul de suc natural din fructe 100% natural la doar 120 grame zilnic, atat pentru sanatatea orala cat si pentru prevenirea obezitatii.
5. Renunta la suzeta din timp
Suzeta folosita dupa varsta de 2 ani poate fi un adevarat dusman pentru dantura micutului tau, afectand alinierea dintilor de sus cu cei de jos (ocluzia dentara) si chiar forma gurii. Daca puiul tau nu renunta la ea pana la 3 ani, apeleaza la ajutorul unui specialist.
6. Atentie la medicamente
Ai grija ce medicamente administrezi copilului, intrucat acestea pot avea efecte devastatoare asupra danturii.
Unele antibiotice sau ale pilule pentru boli cronice sunt de evitat in cazul copiilor aflati in crestere, astfel ca este necesar sa intrebi dentistul inainte sa incepi un tratament.
7. Sustine cu tarie igiena orala
Nu ceda sub nicio forma vaicarelilor specifice prichindeilor si nu sari peste ritualul spalatului pe dinti sub niciun pretext.
Adauga elemente distractie in proces, precum o periuta imprimata cu personajul preferat din desene animate, pasta de dinti pe care copilul tau o alege din supermarket si, cel mai important, insoteste-l si tu in operatiune.
Va fi mai motivat sa-si ingrijeasca dantura in echipa, ca pana la urma sa devina o necesitate naturala zilnica atunci cand va mai creste.
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre