ADHD nu este o boala, este o stigma

ADHD nu este o boala, este o stigma
  calendar_month        
Asociatia "ACCES" provoaca presa la discutii despre integrarea in scoala si societate a copiilor cu astm si ADHD.

"Unul dintre scopurile noastre declararate este socializarea copiilor cu astm si ADHD prin organizarea de evenimente si asistenta integrata medicala, psiho-sociala si consiliere de specialitate." declara Ioana Stoiculescu, membru fondator al Asociatiei.

Dr Mihai Suiu-Apostol, neuropsihiatru de copii, declara: "ADHD nu este o boala, este o stigma! Mi-am dat seama ca trebuie sa actionam la nivelul parintilor, al profesorilor si al societatii, pentru ca acolo sunt neintelegerile. Cu copiii ma descurc fara probleme: au nevoie de terapie comportamentala si tratament, iar lucrurile reintra in normal mai devreme sau mai tarziu, dar ce facem cu parintii, care se blameaza ca ar fi vina lor? Si ce facem cu profesorii, care sunt dispusi sa dea afara copiii, ca sa nu-i deranjeze pe ceilalti? Si ce facem cu parintii copiilor "normali" care fac presiuni asupra profesorilor? Efectele pe care le produc in societatea neintelegerea si neacceptarea acestor copii sunt mult mai dramatice decat tulburarea in sine".

Fie ca au ADHD sau astm, acesti copii sunt stigmatizati.

Dr Gabriela Suiu-Apostol, pediatru, specialist care are in supraveghere zeci de copii cu astm declara: "Copiii cu astm sunt marginalizati pentru ca nu pot participa efectiv cu ceilalti copii de aceeasi varsta la activitatile scoalare sau extra-scolare si de familie. Adeseori sunt hiperprotejati de familie ceea ce iarasi nu este indicat. Copiii cu astm se victimizeaza adeseori si se simt responsabili pentru atmosfera din casa, uneori din vina parintilor care spun, in cazul numarului crescut de episoae acute: of, m-am saturat sa mergem iar si iar la doctor!"

"Un astm depistat si bine controlat insa reda copilului starea fizica dar si increderea in sine", conchide dr Gabriela Suiu-Apostol.

Ce este ADHD?

• Deficitul de atentie si hiperactivitate, sau ADHD, este o afectiune biologica a creierului despre care se crede ca este cauzata de un dezechilibru intre o parte dintre neurotransmitatorii creierului. Acestia sunt substante folosite pentru a trimite semnale intre celulele nervoase.
• ADHD este una dintre cele mai comune afectiuni intalnite in copilarie si adolescenta.
• Afectiunea este caracterizata prin hiperactivitate sau comportament impulsiv si deficit de atentie, probleme care nu pot fi explicate de nici o alta afectiune psihica si nu sunt in legatura cu abilitatile intelectuale ale copilului sau cu stadiul de dezvoltare. 2

Cine are ADHD?

• Se estimeaza ca 3 pana la 7% dintre elevi pot suferi de ADHD.
• Dovezile sustin faptul ca baietii sunt de trei ori mai predispusi decat fetele sa aiba ADHD, ducand astfel la un procentaj crescut.
• ADHD poate fi mostenit genetic. Daca intr-o familie unul dintre copii sufera de ADHD, exista 30-40% sanse ca fratele sau sora sa aiba aceeasi afectiune. Mai mult de jumatate dintre adultii care au ADHD vor avea copii cu ADHD.
• Expertii estimeaza ca pana la 60% dintre copiii cu ADHD vor avea boala si la maturitate.

Care sunt simptomele ADHD?

• ADHD este o afectiune dimensionala, adica se poate manifesta sub forme usoare, moderate sau grave.
• Simptomele de baza ale bolii includ hiperactivitatea sau comportamentul impulsiv si deficit de atentie. Majoritatea celor care sufera de ADHD pot manifesta un mix de simptome (tipul combinat), iar altii pot avea doar un singur simptom ("tipul predominant impulsiv" sau "tipul predominant neatent").
• Pentru a intruni criteriile standard de diagnosticare, o parte din simptomele ADHD ar trebui sa apara pana la varsta de 7 ani, sa cauzeze probleme si sa persiste cel putin sase luni, pana la depasirea stadiului normal pentru varsta respectiva.Care sunt cauzele ADHD?

• Cauzele exacte ale ADHD raman nedeterminate. Cu toate acestea, o mare parte dintre cadrele medicale sustin cauze biologice si o legatura genetica.
• Factori sociali precum educatia neadecvata data de catre parinti, alimentatia sau stilul de viata, nu cauzeaza ADHD, dar pot inrautati simptomele.

Care sunt potentiale efectele ale ADHD pe termen lung?

• In cazul in care nu este diagnosticat, ADHD poate avea consecinte grave, printre care: lipsa de performanta la scoala, depresie, dificultati de relationare si mai tarziu dificultati in gasirea si mentinerea unui loc de munca.


Cum se trateaza ADHD?

Majoritatea expertilor sunt de parere ca cea mai buna schema de tratament ar trebui sa includa o combinatie de abordari medicale, educationale si comportamentale.

Recomandari