Adolescentii cu ADHD

Adolescentii cu ADHD
  calendar_month        
Traiul alaturi de adolescenti este intotdeauna dificil. In timp ce parintii incearca sa le dea mai multa libertate si ii provoaca sa ia singuri decizii asupra viitorului lor, adolescentii lupta din greu pentru a-si face un rost in viata.

In timp ce a fi parinte de adolescent este o provocare, a fi parinte de adolescent care sufera de ADHD este de doua ori mai greu. Unul din principalele motive pentru care este dificil sa educi un adolescent cu ADHD este faptul ca aceste persoane sunt foarte emotive si imature.

Adolescentii cu ADHD pot avea inteligenta unui copil de 8 - 9 ani. Pentru parinti, acest lucru duce la o mare dilema deoarece, pe de o parte, vor sa-i acorde copilului liberatea de a decide singur, iar pe de alta parte, observa ca adolescentul nu este pregatit emotional pentru a fi independent.

Si pentru tinerii care sufera de aceasta boala este foarte greu. Prietenii lor incep sa aiba parte de privilegii pe care ei inca nu le pot obtine. Cronologic, ei sunt gata sa stea afara pana la ore tarzii si sa-si faca singuri temele, insa emotional, nu sunt pregatiti.

Cum pot parintii sa-si ajute copiii care sufera de ADHD?Spune-le ce astepti din partea lor cat mai explicit;
Asigura-te ca stii la ce nivel intelectual se afla tanarul;
Creaza reguli atat pentru tine, cat si pentru copilul tau si explica-i ca ele trebuie urmate strict;
Determina consecintele ce vor urma daca regulile nu vor fi respectate;
Ofera-i libertati pentru care consideri ca este pregatit (sa stea mai mult afara, sa mearga la petreceri etc);
Continua sa-i monitorizezi progresele scolare;
Continua sa-i oferi recompense atunci cand merita;
Trebuie sa stie ca il iubesti si il sprijini neconditionat.

Recomandari