Afecteaza calculatorul ochii copiilor?

Afecteaza calculatorul ochii copiilor?
  calendar_month        
Noi, adultii, ne petrecem marea majoritate a orelor unei zile la serviciu, cu ochii in calculator.

Suntem constienti ca nu este cel mai normal sau sanatos lucru posibil, insa nu avem ce face.

Insa ce ne facem cand ajungem acasa seara si ne gasim copilul intepenit in fata monitorului de ore bune? Pana aici!

90% din copiii cu varsta scolara au acces la computer acasa, la sala de internet ori la scoala.

Pe vremea copilariei noastre micutii se jucau in mare parte in aer liber, iar vederea la distanta era pentru ei mai importanta.

Astazi, din cauza privitului constant in ecranul computerului, copiii au probleme de vedere complet inexistente acum cativa ani.

Cu mic, cu mare, cu sau fara ochelari de protectie, stam ore intregi in fata calculatorului, fie ca motivele sunt de natura profesionala sau pur si simplu de distractie.

Acest produs al tehnologiei ne atrage ca un magnet si ne face sa uitam ca el necesita niste abilitati motorii foarte specializate, pe care ochii tineri inca nu le-au dezvoltat.

Chiar si sistemul vizual matur care, teoretic, suporta mai bine stresul implicat de calculator intampina dificultati de adaptare, mai ales dupa ore nesfarsite de suprasolicitare.

Parerile asupra gradului de afectare a vazului la persoanele care petrec mult timp in fata calculatorului sunt destul de impartite.Unii sustin ca nu calculatorul afecteaza vederea, ci ca afectiunile sunt deja prezente, insa fara simptome evidente, iar calculatorul nu face altceva decat sa le scoata la iveala.

Insa ce afectiuni anterioare poate avea un copil de 6 ani care descopera ca de ceva timp nu mai vede clar obiectele din jur, dupa ore intregi cu ochii in monitor?

Dupa cum stim, copiii, mai ales cei de varste mai mici, au un grad redus de constiinta de sine. Astfel, ei pot sta cu orele in fata calculatorului, uitand de cat timp sunt acolo.

Ori fac prea putine pauze, concentrati fiind pe jocul fascinant pe care tocmai l-au descoperit si focalizandu-si atentia asupra unui singur punct.

Copiii se adapteaza foarte usor la schimbarile de orice natura. Desi in general este un lucru bun, in cazul calculatorul devine o problema.

Ei cred ca ceea ce vad si modul in care ei percep obiectele este cel normal - chiar daca au probleme cu vederea si nu semnaleaza parintilor ca ar avea vreo problema. De aceea, este important ca parintii sa ii duca la un control ocular daca ceva li se pare a fi in neregula.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Factorii favorizanti ai bolii parodontale
  • person

    "Fii pacientul nostru, pentru ca noi cream zambete pentru toata viata!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right