Afla ce trebuie sa stie un parinte despre autism

Afla ce trebuie sa stie un parinte despre autism
  calendar_month        
Seminar la Baby Expo, sustinut de Fundatia Romanian Angel Appeal

Sambata, 26 mai, intre orele 13.00 - 14.00, in cadrul Baby Expo, Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) va organiza un seminar pentru tinerii parinti pe tema depistarii timpurii a autismului la copii. Tot sambata, in cadrul aceluiasi eveniment, la intrarea in Sala Polivalenta, vizitatorii vor fi intampinati de un panou informativ cu mesajul "NU" stiu ce e autismul, care va ramane acolo pe toata durata zilei de expozitie (orele 10.00 - 18.00).Fundatia Romanian Angel Appeal organizeaza sambata, seminarul "Diagnostic si interventie timpurie in autism", pentru viitorii si tinerii parinti prezenti la Baby Expo care va avea loc la Sala Polivalenta din Bucuresti. Discutia va fi condusa de Asist. Univ. Dr. Laura Mateescu, Asist. Univ. Dr. Florina Rad si Psih. Maria-Cristina Nedelcu. Medicii specialisti vor explica ce inseamna autismul, care sunt semnele care apar inca de la varste fragede, care sunt pasii de urmat pentru o diagnosticare corecta si cum se poate recupera un copil cu tulburare de spectru autist (TSA).

Intrarea la seminar este gratuita si deschisa tuturor vizitatorilor Baby Expo.

"intrucat depistarea precoce, la varsta de 18 - 36 luni, si interventiile terapeutice timpurii cresc cu pana la 47% sansele de recuperare a persoanelor cu autism, ne-am dorit sa aducem mesajul si informatia referitoare la simptomele si diagnosticarea precoce a autismului exact in mijlocul principalului nostru grup-tinta: parintii copiilor cu varste cuprinse 1 an si 3 ani. si am ales Baby Expo.", declara Adelaide Katerine Tarpan, Sociolog in cadrul Fundatiei Romanian Angel Appeal, Manager al Proiectului "si ei trebuie sa aiba o sansa!" - program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist. Simptomele autismului pot fi gresit interpretate, mai ales la varste fragede ale copilului, de aceea, pe langa seminar, la intrarea Baby Expo va fi amplasat un panou de cinci metri lungime, pe care se va putea citi mesajul "NU" stiu ce e autismul. Cuvintul "NU" va fi format din flyere care prezinta cele mai frecvente simptome ale autismului si pe care voluntarii Fundatiei RAA le vor imparti parintilor. Astfel, pana la sfarsitul zilei de expozitie, pe masura ce vizitatorii vor lua din flyere si se vor informa, cuvantul "NU" se va descompune, iar pe panou va ramane doar mesajul "stiu ce e autismul".

"Una dintre componentele principale ale proiectului nostru si ale campaniei de sensibilizare pe care o desfasuram in prezent este informarea un numar cat mai mare de persoane, nu numai parinti, cu privire la ce inseamna si cum se manifesta autismul. Speram ca prin evenimentul pe care il desfasuram la Baby Expo sa ajungem la cat mai multi parinti. Ne dorim ca, la sfarsitul zilei, vizitatorii sa poata spune stiu ce e autismul", a declarat Adelaide Katerine Tarpan.

Campania "Ofera-mi o sansa!"

Evenimentul Fundatiei Romanian Angel Appeal de la Baby Expo face parte din campania "Ofera-mi o sansa!" care si-a propus informarea si sensibilizarea publicului cu privire la autism si la importanta integrarii sociale si profesionale a persoanelor cu aceasta afectiune. Campania a inceput in luna septembrie 2011, are o durata de 1 an si cuprinde 3 etape distincte, ce tintesc 3 categorii de public distincte:

1. Informare cu privire la simptomele primare ale autismului, cu mesajul: "Mergi la medicul pediatru sau de familie, daca observi, la copilul tau, semne neobisnuite!"2. Sensibilizare, in gradinitele si scolile din Romania, cu privire la importanta integrarii scolare a copiilor cu autism, cu mesajele "Daca suntem diferiti, nu inseamna ca nu putem fi prieteni" si "O mare victorie se cucereste cu rabdare!", adresate parintilor de copii tipici si cadrelor didactice,

3. Advocacy in sprijinul asumarii si aplicarii Strategiei Nationale de integrare a persoanelor cu tulburari de spectru autist, dezvoltata de Fundatia RAA si partenerii sai, prin cointeresarea tuturor factorilor decizionali din Romania.

Campania "Ofera-mi o sansa!" face parte din activitatile proiectului strategic "si ei trebuie sa aiba o sansa!" - program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist, desfasurat de Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei sociale - Directia Generala Protectia Copilului si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania. Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durata de 3 ani si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 "Investeste in oameni ! »


Mai multe detalii despre proiect la www.autism.raa.ro

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Ritualul meu de infrumusetare
  • person

    "a iubi este magic... a fi iubit este magie!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Rochie Silvie Verde
Shop Ele.rochevron_right