Amigdalita repetitiva la copil - tratamente

Amigdalita repetitiva la copil - tratamente
  calendar_month        
Amigdalita repetitiva constituie o afectiune care apare din cauza persistentei unui microb.

In general este vorba despre un streptococ, insa numai prin analize de laborator se poate stabili despre ce microb este vorba.


Pentru a se insanatosi este necesar sa se apeleze la un medic care sa faca toate demersurile necesare astfel incat copilul tau sa primeasca diagnosticul corect si metoda de tratament cea mai potrivita.

Pentru a obtine un diagnostic si un tratament adecvat se urmeaza de obicei o serie de pasi. In primul rand, trebuie sa se cunoasca microbul care provoaca amigdalita recurenta si apoi sa se aleaga tratamentul cel mai bun, capabil sa lupte impotriva acelui microb.

1. Analizele facute la momentul oportun

Un consult medical obisnuit nu este suficient pentru a depista despre ce microb este vorba in cazul unei amigdalite recurente. De aceea, cel mic trebuie supus unor analize atunci cand are loc un atac amigdalian. Numai cand analizele sunt facute in timpul atacului va exista un rezultat relevant. Du-l, asadar, la medic, pe copil, de cate ori este nevoie, deoarece numai un specialist poate sa stabileasca ce este de facut.

2. Ce analize poti face

De obicei, pentru amigdalita recurenta se face un exudat faringian pentru a descoperi prezenta sau absenta streptococilor. Se face apoi o cultura de microbi, cu scopul de a descoperi tipul de streptococ, astfel incat tratamentul ales sa fie unul corespunzator. Trebuie sa se tina cont de faptul ca amigdalita streptococica este contagioasa din primele faze ale bolii si pana la 24-48h dupa instituirea unui tratament.

Se mai poate face o analiza de sange. Aceasta arata daca in sange se afla anticorpi care lupta impotriva streptococilor si in acest mod se descopera indirect care este inamicul.

3. Ce tratamente se urmeaza pentru amigdalita recurenta

Tratamentul pentru amigdalita repetitiva dureaza in medie 10 zile si se face pe baza de antibiotice. In unele cazuri de amigdalita repetitiva, tratamentul poate fi unul prelungit, care dureaza chiar si 6 saptamani, in special atunci cand se doreste sa se evite interventia chirurgicala. In cazurile mai complicate este necesar sa se faca si injectii, insa acestea sunt stabilite tot de catre medicul respectiv.

Daca insa in urma analizelor nu se descopera prezenta unui streptococ, atunci poate fi vorba despre un alt tip de amigdalita. In cazul unei amigdalite recurente care nu raspunde la tratamentul antibiotic sau in situatia in care este amenintata siguranta copilului se apeleaza la indepartarea chirurgicala a amigdalelor (amigdalectomie).

In oricare dintre situatii, tratamentul se face numai dupa ce copilul a fost consultat de un doctor si i s-au facut analizele necesare. Exista streptococi periculori care, pe langa amigdalita, pot cauza alte afectiuni, la inima, ficat etc. De aceea, chiar daca pentru mamici poate parea la indemana, antibioticul sau alta forma de tratamentul nu se foloseste pe cont propriu, fara aprobarea unui specialist.


Autor: Elisa Costache

Sursa foto: cbsmiami.files.wordpress.com

Recomandari