Anxietatea mamei poate creste riscul de ADHD al copilului

Anxietatea mamei poate creste riscul de ADHD al copilului
  calendar_month        
Gravidele stresate au sanse mari sa dea nastere unor copii neastamparati, cu risc de ADHD, spun cercetatorii. Un studiu recent a descoperit ca exista o legatura puternica intre stresul mamei in primele luni de sarcina si comportamentul copilului de varsta scolara.

Se crede ca nivelele ridicate de hormoni ai stresului din pantec afecteaza dezvoltarea delicata a creierului fatului.

Studiul, care a urmarit mii de copii din stadiul de feti pana la varsta scolara, a concluzionat ca nivelul crescut de hormoni ai stresului mareste riscul de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) si de alte probleme comportamentale.

Hormonii stresului pot afecta si alte aspecte ale dezvoltarii copilului, inclusiv caracteristica de stangaci sau dreptaci, dezvoltata mai tarziu in viata.

Acest lucru inseamna ca urmarirea felului in care un copil mic isi foloseste mainile poate ajuta la diagnosticarea precoce a ADHD.

Cercetatoarea Alina Rodriguez de la Institutul de Psihiatrie, King`s College Londra, a studiat peste 1 700 mame si copiii acestora.

Studiul a gasit ca mamele care erau stresate in cursul sarcinii sau care suferisera din dragoste sau avusesera un deces in familie aveau un risc de doua ori mai mare decat alte mamici de a da nastere unor copii cu "maini mixte", care isi folosesc ambele maini la varsta de 5 ani.

Persoanele cu maini mixte folosesc o mana pentru sarcini precum scrisul si cealalta mana pentru lucruri de genul aruncatului sau prinsului unei mingi. Ele se deosebesc de persoanele ambidextre deoarece nu ambele maini sunt la fel de eficiente pentru toate sarcinile.

Copiii expusi la stres in perioada intrauterina au risc crescut de ADHD si probleme emotionale, cum ar fi temperamentul vulcanic. Acestia se inteleg mai greu cu alti copii.

Un alt studiu, ce a studiat cazurile a 8 000 copii de origine finlandeza, a corelat stresul in perioada sarcinii cu mainile mixte si problemele comportamentale. Copiii cu maini mixte au un risc de doua ori mai mare sa aiba probleme la scoala la varsta de 8 ani, concluzioneaza acest studiu.

Factorii de stres analizati de Dr. Rodriguez au inclus depresia, decesul unei persoane dragi si despartirea de partenerul de cuplu.

Ea spune ca sunt necesare mai multe studii pentru a afla efectele stresului provocat de locul de munca.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Ma faci sa am o minte bolnava
  • person

    "scriu ce gandesc ca sa fiu corect fata de mine"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right