Apendicita la copil
history_edu ele.ro calendar_month 01 Apr 2008, 11:12
Apendicita reprezinta inflamatia apendicelui si este cea mai frecventa cauza a durerii abdominale acute la copii.
Ea nu reprezinta o problema medicala severa, insa constituie motiv de ingrijorare pentru parinti, deoarece necesita interventie medicala imediata.
Este foarte important ca parintii sa stie sa recunoasca corect si la timp simptomele apendicitei si sa le deosebeasca de o durere abdominala de alta natura.
Boala debuteaza cu o usoara stare febrila si cu dureri in jurul buricului, care ulterior radiaza in jos, pe piciorul drept.
Apelarea la medic este necesara, deoarece, cu cat apendicita este diagnosticata mai devreme, cu atat tratamentul este mai de scurta durata si complicatiile mai mici.
Ce este apendicele?
Apendicele este un organ de dimensiunile unui deget, atasat intestinului gros, in partea dreapta inferioara a abdomenului. Interiorul apendicelului, de forma unui fund de sac, se deschide catre intestinul gros.
Atunci cand aceasta deschidere se obtureaza, apendicele se inflameaza si se infecteaza. Daca el nu este indepartat chirurgical dupa inflamare, se poate sparge, ducand la imprastierea infectiei in abdomen.
Spargerea apendicelui inflamat poarta numele de peritonita si duce la complicatii grave pentru copil, deseori punandu-i chiar viata in pericol.
Apendicita afecteaza in general copiii intre 11 si 20 de ani, insa poate aparea si mai devreme sau mai tarziu de aceasta varsta.
Simptomele apendicitei
In cazul in care copilul prezinta urmatoarele simptome, este absolut necesar ca parintii sa apeleze la medic:
durere abdominala severa, in special in jurul buricului, in partea dreapta inferioara a abdomenului ( de intensitate diferita, cu crize de durere ascutita)
stare febrila, la inceput usoara, cu crestere in intensitate dupa circa 2 ore
apetit alimentar scazut sau lipsa apetitului
stari de ameteala sau stari de voma
diaree, cu stari de slabiciune
urinare frecventa cu senzatie de usturime la nivelul vezicii urinare
inflamare a abdomenului, in special la copii
Apendicita netratata duce invariabil la spargerea apendicelui inflamat, de obicei la 24 pana la 72 de ore de la agravarea simptomelor. Odata cu aceasta complicatie, copilul prezinta febra foarte mare, urcand pana la 40 de grade C si dureri acute in abdomenul inferior.
Diagnostic
Din cauza faptului ca simptomele apendicitei seamana foarte mult cu cele ale altor afectiuni, sunt necesare si investigatii suplimentare, cum ar fi palparea abdomenului dureros, copilul stand culcat cu genunchii usor flexati.
Se impun de asemenea si analize de sange (prin prevelarea sa sange din degetul copilului)si de urina. Odata diagnosticata, apendicita necesita interventie chirurgicala.
Tratamentul apendicitei
Apendicita este tratata prin indepartarea apendicului inflamat, fie prin incizie in partea inferioara a abdomenului, fie cu ajutorul unui dispozitiv medical numit laparoscop ce creaza o mica nisa in peretele abdominal.
Operatia de apendicita necesita de regula spitalizare de pana la 5 zile.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Picaturi de Plumb
- person
""femeile sunt facute sa fie iubite, nu intelese" - oscar wilde"