Bebe: cum stii daca vede bine?

Bebe: cum stii daca vede bine?
  calendar_month        
Bebelusul tau isi intoarce capul cand ii vorbesti si pare captivat de veioza luminoasa de deasupra patutului sau? Cum stii daca bebe vede bine?

Dar daca nu vede bine?

La 3 zile de la nastere, bebelusul isi poate deja urmari mama cu privirea si isi poate intoarce capul spre ea. De asemenea, el poate urmari un obiect de culoare contrastanta cand acesta ii capteaza atentia.

Daca bebe fuge de lumina, daca nu urmareste cu ochii miscarile din jurul sau, vorbeste-i medicului despre asta. La fel si daca nu-ti raspunde la zambet sau daca pare indiferent la mediul inconjurator.

Se poate testa vederea bebelusului?

Pentru cei mici, oftalmologii folosesc teste vizuale ce nu comporta litere: ei trebuie sa recunoasca in schimb desene. Dar cum, adesea, bebelusii nu stiu sa vorbeasca foarte bine, specialistii in oftalmo-pediatrie ii roaga pe cei mici sa arate cu degetul cartonul cu desenul pe care il recunoaste.

Trebuie asteptat ca bebe sa creasca?

Inaintea varstei de 4 luni, ochii nu sunt coordonati, insa ei trebuie totusi sa se miste in acelasi timp. Daca acest lucru nu se intampla, mergi la consult pentru a verifica daca nu e cumva un caz de strabism.

Problema nu e doar una estetica, deoarece disimetria ochilor risca sa-i afecteze si creierul. Daca strabismul nu este corectat, partea creierului in care se afla "ochiul lenes" nu va invata niciodata sa lucreze, iar copilul va suferi de ambliopie.

Se poate trata ochiul lenes al copilului?

Da, si inca de la o varsta frageda. Poti detecta ambliopia cu un gest simplu: deseneaza un obiect care ii place copilului, apoi acopera-i cu o mana cand un ochi, cand celalalt, iar daca ochiul se deplaseaza cand celalalt este acoperit, mergi cu el la oftalmolog. Copilul tratat devreme, de la cateva luni, isi poate recupera total vederea pana la 6 luni. Pana la 3 ani el are sanse mari de recuperare, insa dupa 6 ani, e dificil.

Dar daca bebe nu distinge bine culorile?

E important sa depistezi aceasta problema, caci ea duce la confuzii in comportamentul copilului, cei din jurul lui crezand ca nu este atent.

De multe ori, copilul confunda verdele cu rosul. Se mai poate intampla si sa aiba un camp vizual restrans (mai mic de 180 o ). Acestea sunt defecte deranjante in viata de zi cu zi, pentru care este nevoie de ajutor medical specializat.

Recomandari