Bebelusii hraniti cu lapte artificial devin obezi

Bebelusii hraniti cu lapte artificial devin obezi
  calendar_month        
Bebelusii hraniti cu lapte artificial au riscuri de doua ori mai mari sa devina copii obezi fata de tovarasii lor alaptati la san , avertizeaza expertii.

Sugarii crescuti cu lapte artificial, care incep sa consume alimente solide inainte sa implineasca 4 luni de viata, au riscuri mari sa devina obezi.

Studiile confirma deci politicile autoritatilor sanitare care le sfatuiesc pe mamici sa-si alapteze copiii la san in primele 6 luni de viata, iar abia apoi sa inceapa diversificarea alimentara.

Conducatoarea studiului, Dr. Susanna Huh de la Children`s Hospital Boston, spune ca mamicile care isi alapteaza bebelusii 6 luni reduc riscul acestora de obezitate in timpul copilariei.

Studii anterioare au oferit rezultante contrastante asupra impactului varstei la care copilul incepe sa manance solide si obezitatea timpurie.

Cu toate acestea, se pare ca tranzitia la alimente solide inseamna un salt important in numarul de calorii consumate de cei mici, inainte chiar ca parintii sa-si dea seama de cata energie are nevoie copilul lor.

In ultimul studiu, publicat in revista Pediatrics, Dr. Huh si colegii ei au urmarit evolutia a 850 bebelusi pe o perioada de peste 3 ani.

Cand bebelusii aveau 6 luni, cercetatorii le-au intrebat pe mame daca i-au alaptat la san - si daca da, pentru cata vreme - si cand au inceput sa le dea micutilor alimente solide, cum ar fi cereale, fructe si produse lactate.

Cand copiii au implinit 3 ani, cercetatorii le-au masurat inaltimea si greutatea pentru a le calcula indicele de masa corporala, in functie de care i-au clasificat sau nu obezi.

Echipa a descoperit ca introducerea alimentatiei solide la 4 luni nu a determinat obezitate mai tarziu daca bebelusii erau alaptati la san.

Indiferent de varsta la care au inceput sa consume solide, copiii hraniti la san au sanse de 1 la 14 sa devina obezi ca si prescolari.

Spre deosebire de ei, bebelusii hraniti cu lapte artificial au sanse de 1 la 4 sa fie deja obezi la 3 ani daca au inceput diversificarea alimentara inainte de 4 luni.

Simplul alaptat reduce deci dramatic riscul bebelusului de a deveni obez. In cazul bebelusilor hraniti cu lapte artificial, se pare ca e deosebit de important ca parintii sa astepte implinirea a minimum 4 luni de viata pentru a incepe diversificarea alimentara.

Dr. David McCormick, de la University of Texas Medical Branch at Galveston, spune: "Se stie din studii ca acei copii care sunt supraponderali sau obezi la 3 ani, au o probabilitate foarte mare sa ramana asa."

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

cu sacosa la plimbare
  • person

    "cheia spre fericire este sa iti doresti ce poti obtine..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right