Conjunctivita copilului

Conjunctivita copilului
  calendar_month        
Copilul tau are mereu ochii in lacrimi, clipeste des si dimineata il gasesti cu ochii lipiti? Poate fi vorba de o conjunctivita sau de un canal lacrimal astupat. Afla mai multe despre acestea!

Conjunctivita alergica

Cea mai mica raceala determina curgerea de lacrimi transparente pe obrajii copilului, iar ochii sai sunt rosii? E vorba de o conjunctivita alergica. Adesea, lacrimarea la ambii ochi este insotita de o problema respiratorie, iar cel mic tuseste, stranuta sau are nasul infundat.

Conjunctiva, membrana fina care acopera ochiul, este sensibila la un alergen (acarieni, par de animal, polen, praf), iar crizele se repeta.

Ce sa faci? Trebuie sa duci copilul la un oftalmolog, care va adapta tratamentul la cel prescris de pediatru pentru tratarea simptomelor respiratorii. Poti sa-i cureti ochii cu picaturi antiseptice si sa-i calmezi criza cu un corticoid local.

Conjunctivita infectioasa

Doar unul dintre ochi curge, insa secretia este purulenta si ochiul este foarte rosu. In coltul intern al ochiului se poate forma o punga cu puroi, iar ochii pot fi lipiti dimineata. Copilul s-a infectat cu o bacterie si a dezvoltat o conjunctivita infectioasa.

Pentru a identifica microbul responsabil de infectie, oftalmologul va lua proba din ochi pentru analiza. Colirele cu antibiotic trateaza rapid conjunctivitele. Uneori se recomanda si o pomada oftalmica pentru noapte.

Canal lacrimal astupat

Aceasta e situatia cea mai frecventa. Numita si stenoza sau "imperforarea congenitala a canalului lacrimal", aceasta mica malformatie este in general descoperita la putin timp dupa nastere. In general, problema se rezolva fara interventie.

In primul rand, specialistul recomanda masarea coltului intern al ochiului dimineata, la pranz si seara, si aplicarea picaturilor antiseptice. De asemenea, e bine sa-i cureti si nasul cu ser fiziologic. Atunci cand problema persista, oftalmologul va introduce o sonda in canal, sub anestezie locala, pentru a indeparta obstacolul care il blocheaza. Operatiunea este una banala si fara pericole. In 95% din cazuri, ea duce la rezolvarea problemei.

Daca lacrimile persista si dupa un al doilea sondaj, medicul instaleaza, sub anestezie generala, o mica sonda din silicon, pe care o va lasa acolo timp de 2 luni, pentru a drena zona si a evita o noua infundare a canalului.

Autor: Nuage

Recomandari