Copii - e sezonul bronsiolitelor

Copii - e sezonul bronsiolitelor
  calendar_month        
In fiecare toamna, bronsiolita - boala specifica a copiilor, adesea benigna, revine in forta. Sedintele de kinesteziterapie respiratorie sunt utile in tratamentul bronsiolitei. Iata cateva raspunsuri la intrebarile tale!

Ce este bronsiolita?

Aceasta boala infectioasa, numita si bronho-alveolita, se datoreaza in majoritatea cazurilor virusului sincitial respirator (VSR) si, mai rar, virusului virusului gripal (adenovirus, enterovirus). Ea este extrem de contagioasa. Dupa cum o indica si numele sau, bronsiolita este infectia bronsiolelor, cele mai mici si mai fine bronhii ale aparatului respirator, si a alveolelor lor. Inflamatia le ingroasa peretii, iar mucusul le obstrueaza. Copiii mai mici de 2 ani sunt cei mai afectati. De ce? Deoarece calibrul bronsiolelor este minuscul, de ordinul diametrului unui fir de par. De aceea, in cazul copiilor, bronsiolita provoaca tulburari respiratorii, in timp ce la adulti VSR provoaca doar banale rinofaringite.

Care sunt manifestarile bronsiolitei?

Bronsiolita incepe ca o banala raceala sau o rinofaringita. Copilul are nasul infundat, uneori un pic de febra. Apoi infectia se intinde la bronsiole. Cel mic incepe sa tuseasca, tusea este uscata si apoi devine productiva. Respiratia se ingreuneaza, se accelereaza si devine suieratoare. Aceste suieraturi, numite wheezing in limbaj medical, se aud in urechi. Copilul trebuie dus imediat la medic. La fel si daca cel mic prezinta un tiraj intercostal si substernal (adancirea pielii dintre coaste sau de sub stern) sau batai din nari, oboseala, pierderea poftei de mancare.

Cand trebuie sa mergi direct la urgenta?

Bronsiolita este o urgenta daca bebelusul face parte din grupa de risc: varsta mai mica de 3 luni, nascut prematur, imunodeprimat, suferind de cardiopatie sau de o boala respiratorie, buzele i se albastresc. Daca are aceste caracteristici, copilul este fragil si va fi probabil spitalizat cateva zile pentru a beneficia de supraveghere cardiaca si respiratorie.

Cum se trateaza bronsiolita?

In peste 95% din cazuri, aceasta boala este benigna. Pediatrul sau medicul de familie prescrie sedinte de kinesteziterapie respiratorie. Mama trebuie sa-i spele nasul bebelusului cu ser fiziologic de 8-15 ori pe zi, mai ales inainte sa-i dea biberonul, pentru ca cel mic sa poata manca bine. Ti se pare mult? Observa de cate ori te stergi la nas atunci cand esti racita! De asemenea, trebuie sa-i fractionezi mesele: da-i sa bea des, in cantitati mici. E mai putin obositor pentru cel mic si il ajuta sa nu se deshidrateze. Culca-l cu capul ridicat, pentru a-l ajuta sa respire.


Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

ma fac ca ploua ?
  • person

    "cheia spre fericire este sa iti doresti ce poti obtine..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right