Copilul are febra - cum il ajuti?

Copilul are febra - cum il ajuti?
  calendar_month        
Febra este reactia corpului la microbii care l-au invadat. Un bebelus sau un copil mic are febra daca temperatura rectala depaseste 38 oC. Iata cum sa-l ajuti sa combata febra!

Simptomele febrei la copil

De obicei se constata ca cel mic are febra chiar inainte de a-i masura temperatura. Semnele caracteristice sunt urmatoarele:

oboseala si apatie
ochi stralucitori
piele uscata si calda la nivelul fetei si spatelui; piele umeda si rece la nivelul picioarelor si bratelor
respiratie accelerata
sete

La aceste semne se adauga si simptome determinate de boala provocata de virus sau bacterie:

Angina: bebelusul refuza biberonul, copilul mic se plange de dureri de gat.
Otita: copilul isi atinge urechea, se smiorcaie si se agita; copiii mai mari se plang de durere la nivelul urechii.
Gastro-enterita: copilul vomita si sufera de diaree.
Infectie urinara: urina este urat mirositoare si tulbure; copilul are senzatia de arsura la urinare si se plange de dureri abdominale.
Meningita: la febra se adauga si durerile de cap, sensibilitatea excesiva la lumina, dureri la ceafa, scaderea tonusului, oboseala, voma.

Cum se ia corect temperatura copilului ?

Cea mai buna metoda de masurare a temperaturii copilului este utilizarea termometrului electronic pe cale rectala (anus).

Ce nu trebuie sa faci in caz de febra?

Nu-i face copilului o baie calaie
Nu-l inveli in prosoape umede
Nu-i aplica gheata pe fata sau la subtioara

Ce trebuie sa faci repede

Inainte chiar de a merge catre dulapul cu medicamente in cautarea unui antipiretic (medicament contra febrei), dezbraca-l pe cel mic. Caldura trebuie sa iasa din corpul copilului, asadar dezbraca-l si lasa-l sa stea intr-o camera la temperatura de 18-20 oC.

Da-i sa bea cat mai mult (apa, ceai, supa).

Tratamentul sistematic al febrei nu este o regula absoluta: totul depinde de gradul de toleranta al celui mic. Daca el continua sa se joace ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, nu are sens sa te innebunesti. Organismul lui este pe cale sa invinga virusul. In schimb, daca cel mic e abatut, transpira mult si refuza sa se alimenteze, un medicament antipiretic ii va diminua senzatia de disconfort pana cand ajungi cu el la medic. Respecta cu strictete durata si posologia tratamentului recomandat de medic!

Autor: Nuage

Recomandari