"Copilul meu are autism?" 10 semne care te pot pune pe ganduri

"Copilul meu are autism?" 10 semne care te pot pune pe ganduri
  calendar_month        
Esti mamica. Si, pentru ca esti o femeie a secolului 21, te-ai pregatit pentru asta, din dorinta de a fi, pentru puiul tau, refugiul cald si securizant in care el sa creasca mare si sanatos. Copilul tau se dezvolta armonios, e deja un pusti frumusel, de mai mult de un anisor, despre care, in ciuda unor mici intarzieri in vorbire sau in dobandirea de abilitati motrice, medicul pediatru iti spune ca este sanatos si isi urmeaza propriul ritm de dezvoltare. Tu simti, insa, ca lucrurile nu stau tocmai asa. Puiul tau inca nu silabiseste "ma-ma", pare ca nu aude cand il strigi pe nume si iti lasa impresia ca nici nu stie ca existi.


Ai dreptate sa fii ingrijorata si sa iti pui intrebari. Acestea pot fi simptome ale tulburarilor din spectrul autismului.

Este cazul sa insisti, povestindu-i toate detaliile medicului de familie sau pediatru si cerand un consult de specialitate la medicul neuro-psihiatru, daca puiul tau :

1. Nu spune nici un cuvant pana la varsta de 14 luni sau,

2. Pe masura ce creste, isi pierde limbajul sau abilitatile sociale dobandite anterior. In mod normal, dupa varsta de un an, copiii incep sa articuleze cuvinte sau macar sa formeze silabe, asociinde-le un inteles clar si comunicandu-si dorintele sau nevoile prin intermediul lor. Copiii cu autism au dificultati in a face asocieri intre ceea ce vad, cuvinte si intelesuri si de aceea, la majoritatea dintre ei, limbajul vorbit nu se dezvolta spontan.

3. Nu arata cu degetul pana la varsta de 18 luni. A arata cu degetul este una din cele mai simple forme de comunicare pe care copilul mic le aplica. Gestul exprima dorinta de a isi face comunicata o nevoie (vrea o jucarie la care nu ajunge sau ceva de mancare) sau de a impartasi cu tine o emotie, deci a relationa (fiind stimulat de ceva din jur : un alt copil care face ceva, o pasare pe o creanga etc). Copilul cu autism pare ca nu stie cum sa iti comunice ceea ce vrea. Cel mai adesea, frustrarile legate de o dorinta sau o nevoie neexprimate sunt redate prin scancet sau plans neimpacat.

4. Nu raspunde cand este strigat pe nume si, in general, nu raspunde la stimuli auditivi. Copilul iti creeaza impresia ca nu te aude si nu aude in general, desi o dovada ca nu are probleme auditive poate fi faptul ca identifica arii melodice sau ritmuri auzite, de exemplu, in calupurile publicitare. De fapt alti distractori din mediu il fac sa nu inteleaga vorbele celor din jur sau chiar sa nu le auda in acel moment.

5. Nu intelege ce ii ceri sa faca si prin urmare nu raspunde la cerinte simple (ex : "vino la masa" "da-mi cartea cu animale", "hai la baie" etc.).

6. Nu se joaca simbolic cu jucariile. Spontan, copiii cu dezvoltare cognitiva normala stiu ca trenuletul merge pe sine si face "Uuuu!" sau ca o micuta cescuta serveste la a bea lapte sau apa. Iar jocul lor reda toate aceste realitati "observate". Copilul cu autism, cel mai adesea, nu observa socialul. Mediul inconjurator (sunete, oameni, obiecte, actiuni) nu este tradus in conventiile si sensurile pe care le cunoastem noi si de aceea copilul cu autism pare ca nu stie nici sa se joace asa acum o fac alti copii.

7. Nu imita (nici verbal, nici prin gesturi). In primii ani de viata, copiii acumuleaza cunostinte si invata sa se raporteze la realitatile din jur, in principal prin imitatie. Copiii isi imita parintii, imita adultii in general sau pe alti copii cu care se joaca. Copilul cu autism nu are aceasta abilitate; el nu repeta cuvinte auzite la parinti sau la cei din jur si nici gesturi pe care le vede (ex : gestul a lua peria si a-si peria parul, cum face mama, gestul de a conduce masina, cum vede la tata etc.).8. Are contact vizual redus. Nu reusesti sa ii "prinzi" privirea sau va intersectati privirile pur intamplator, momentul neavand incarcatura afectiva sau comunicationala.

9. Are activitati repetitive/stereotipe (deschiderea si inchiderea repetata a usilor, invartitul in jurul propriei axe, fluturarea si privitul mainilor etc.). Sunt, de fapt, reactii ale copilului cu autism la stimulii din jur pe care el ii percepe diferit de cum o facem noi. Copilul cu autism are o perceptie senzoriala diferita (simte mult mai acut sau mult mai slab) si toate aceste stereotipii sunt reactii, actiuni prin care el incearca sa se calmeze sau sa-si gaseasca echilibrul.

10. Are probleme legate de alimentatie si de somn, este foarte selectiv cu alimentele si foarte sensibil la texturi ; se trezeste din somn foarte frecvent.

Copiii cu autism pot sa aiba toate sau o parte din aceste simptome. Important este ca, daca ai banuieli, sa mergi la medicul pediatru pentru o evaluare a dezvoltarii lui si apoi sa mergi sa consulti un medic specialist care va putea pune ulterior un diagnostic.

Ce trebuie sa stii despre autism…

Autismul este o tulburare de dezvoltare de natura neuro-biologica, cu consecinte ce se traduc in dificultati de comunicare, dificultati de socializare si o percepere diferita a mediului inconjurator.

Cu toate acestea, daca un copil cu autism este diagnosticat in primii ani de viata, urmeaza terapii de recuperare adecvate si este integrat social, are mari sanse sa-si dezvolte aptitudini pentru autonomie si pentru o viata sociala cat mai fireasca.


Afla mai multe despre autism pe www.autism.raa.ro
Proiect al Fundatiei Romanian Angel Appeal

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right