Cum iti dai seama ca depresia iti afecteaza copilul?

Cum iti dai seama ca depresia iti afecteaza copilul?
  calendar_month        
Depresia este o tulburare mentala care se poate manifesta in copilarie si se confunda adesea cu starile fluctuante de dispozitie specifice copilului aflat in dezvoltare. Simptomele persistente de apatie, care interfereaza cu activitatile scolare, sociale si familiale pot indica instalarea bolii. Iata cum iti dai seama ca depresia iti afecteaza copilul.

Mai dificila decat diagnosticarea depresiei la copii este identificarea cauzelor care stau la baza acestei afectiuni. Poate fi vorba despre batjocura pe care o suporta in grupul scolar, moartea unei rude apropiate, divortul parintilor si alte motive care au determinat dezvoltarea unei stime de sine scazute.

Cauzele depresiei la copii

Copiii care au un istoric familial in care exista cazuri de depresie sunt predispusi unui risc crescut de a dezvolta boala. Parintii depresivi pot transmite copiilor, la nivel inconstient, patologia depresiva.

Minorii din familiile dezorganizate, conflictuale, in care drogurile si alcoolul devin o problema, dezvolta mai devreme sau mai tarziu o forma de depresie. La fel ca in cazul adultilor, depresia infantila poate fi cauzata de o serie de factori combinati, precum problemele de sanatate, evenimentele nefaste din viata sau tulburari biochimice ale organismului.

Simptomele depresiei la copii

Simptomele depresiei la copii pot fi destul de variate. Studii medicale mai vechi asociaza mascarea tristetii patologice prin adoptarea unui comportament agresiv. Acest lucru se intampla mai frecvent in cazul copiilor mai mici. Odata cu inaintarea in varsta (de la 8 sau 9 ani), se poate observa o apatie specifica adultilor care sufera de depresie.

Primele semne ale bolii sunt tristetea profunda, lipsa de speranta si tulburari de comportament precum:

iritabilitate si furie
retragere sociala
sensibilitate crescuta in fata respingerilor de orice fel
modificari ale apetitului
tulburari ale somnului (insomnie sau somn excesiv)
exprimari verbale violente si crize de plans
dificultati de concentrare
oboseala si nivel energetic scazut
dureri de stomac sau de cap care nu cedeaza in urma unui tratament
abilitate scazuta de a socializa cu ceilalti copii, in special la evenimente deosebite
sentimente de inutilitate si vina
lipsa interesului de a se juca cu prietenii
gandire incoerenta
referiri frecvente la boala si moarte

Nu toti copiii prezinta intreaga lista de simptome. In timp ce majoritatea micutilor continua sa se comporte aparent normal la scoala si in alte circumstante sociale, se poate observa un randament scazut in invatare sau o neglijenta brusca fata de ingrijirea corporala.

Diagnosticarea depresiei la copii

In cazul in care suspectezi instalarea depresiei infantile in familia ta, apeleaza la ajutorul medicului pediatru in prima instanta. Acesta te poate indruma catre un psihoterapeut specializat, capabil sa puna punct problemei inainte sa prinda proportii.

De asemenea, este util sa discuti cu un consilier scolar despre vulnerabilitatea micutului tau si cu profesorii acestuia, alaturi de care copilul petrece o buna parte din zi. Sansele ca problema sa existe in mediul scolar sunt foarte mari.

Tratamentul depresiei la copii

Tratamentul depresiei la copii consta in psihoterapie (consiliere) si terapie medicamentoasa, in cazuri mai grave. Statisticile medicale arata ca, in prezent, depresia apare la varste tot mai fragede. Sprijinul familiei si o atitutine corecta fata de copilul suferind sunt esentiale pentru vindecare.



Autor: Adelina Dobrin

Recomandari