Gemeni neobisnuiti - partea a II-a

Gemeni neobisnuiti - partea a II-a
  calendar_month        
Multi dintre noi cunoastem doar cele 2 tipuri clasice de gemeni: fraternali (dizigotici) si identici (monozigotici). In afara acestor doua clasificari principale, exista si cateva tipuri rare si interesante de gemeni.

Citeste care sunt primele 5 cazuri de gemeni neobisnuiti !

6. Gemeni imagini in oglinda

Acesti gemeni sunt monozigotici, adica se formeaza dintr-un singur ovul fecundat. Cand diviziunea ovulului are loc tarziu - la mai mult de o saptamana dupa conceptie - gemenii pot dezvolta trasaturi asimetrice inverse. Asadar, termenul de imagini in oglinda nu desemneaza de fapt un tip de gemeni, ci este mai mult un fel de a descrie trasaturile lor fizice.

De exemplu, unul dintre ei va fi stangaci, celalalt dreptaci, vor avea semne din nastere pe parti diferite ale corpului sau vor avea vartejuri in par care se vor invarti in directii opuse. Teoria spune ca daca gemenii se privesc fata in fata, ei trebuie sa se reflecte perfect unul in celalalt. Aproximativ 25% din gemenii identici sunt imagine in oglinda.

7. Gemeni parazitici

Acestia sunt un tip de gemeni siamezi care se dezvolta asimetric, adica unul dintre gemeni ramane mic, nedezvoltat, dependent de geamanul mare, puternic. O variatiune a gemenilor parazitici este "fetus in fetu", in care o masa de celule anormale se dezvolta in corpul geamanului monozigotic. Aceasta adunatura de celule supravietuieste in timpul sarcinii, uneori chiar si dupa nastere, hranindu-se din circuitul sangvin al geamanului gazda. Este celebru cazul unui indian caruia i s-a descoperit fetus in fetu la varsta adulta.

8. Gemeni semi-identici

Acest tip de gemeni s-a descoperit recent, in 2007, la o pereche de gemeni de 3 ani. Ei aveau comune genele mamei, insa posedau doar jumatate din genele tatalui. Acesti gemeni rari s-au format cand doi spermatozoizi au fecundat acelasi ovul, care apoi s-a divizat. Unul dintre gemeni este hermafrodit educat ca si femeie, avand atat structuri ovariene cat si testicule, iar celalalt geaman este mascul din punct de vedere anatomic.

9. Gemeni cu zile de nastere diferite

Cea mai comuna explicatie pentru acest fapt este travaliul care incepe inainte de miezul noptii si se termina a doua zi. Daca acea zi se intampla sa fie la sfarsitul lunii, sau chiar de Anul Nou, cei doi copii se vor naste in luni sau chiar in ani diferiti.

In alte cazuri, sarcina este prelungita pentru a-i oferi fiecarui bebelus o sansa optima de supravietuire. Daca unul dintre gemeni se naste inainte de termen, doctorii pot sa-l intarzie uneori pe cel de-al doilea, pentru a-i acorda mai mult timp de dezvoltare in pantecul mamei. Astfel, gemenii se pot naste si la cateva zile sau saptamani diferenta.

10. Gemeni de rase diferite

Superfecundarea heteroparentala poate explica acele cazuri de gemeni fraternali (dizigotici) de diferite rase. Astfel de gemeni s-au nascut prima data printr-o fecundare in vitro, iar in 2005, in Marea Britanie, doi parinti de rase diferite au dat nastere gemeni fraternali de sex feminin de culori diferite: una are pielea alba si parul blond, iar cealalta este bruneta cu pielea neagra.

Recomandari