Imunizarea impotriva rotavirusului, o necunoscuta pentru multe dintre mamele din Romania
Conform unui studiu al Societatii Romane de Pediatrie realizat in cadrul campaniei "Sa protejam impreuna copilaria" de catre Cult Market Research, 51% dintre mamici nu au auzit de vaccinarea impotriva rotavirusului, cea mai frecventa boala infectioasa a copilariei.
Derulat la nivel national in randul mamelor cu copii cu varste intre 0 si 5 ani, studiul a aratat ca din procentul redus de mame care au auzit despre vaccinul impotriva rotavirus, doar 35% au ales sa isi protejeze copilul prin imunizare. In comparatie cu vaccinarea impotriva celorlalte boli (pneumonie, varicela, hepatita B), vaccinarea anti-rotavirus are cel mai mic procent inregistrat: aproape de 2 ori mai putine mame aleg sa previna infectia cu rotavirus a copilului prin imunizare. Cu toate acestea, conform rezultatelor studiului, rotavirusul a spitalizat cei mai multi copii in comparatie cu celelalte boli, mai multi chiar si decat hepatita B sau pneumonie.
Astfel, potrivit studiului, spitalizarea a fost necesara pentru 8 din 10 copii afectati de rotavirus. In Romania, media de spitalizare pentru rotavirus este de 6 zile. Respondentii au confirmat ca media de varsta la care copiii lor sau ai prietenilor s-au infestat cu rotavirus este 1,7 ani, cea mai mica in comparatie cu celelalte boli ale copilariei. Specialistii Societatii Romane de Pediatrie atentioneaza asupra faptului ca rotavirusul prezinta cele mai mari riscuri, uneori fatale, la copiii de sub 1 an.
Statisticile medicilor din Romania arata ca 95% dintre copii se vor imbolnavi de rotavirus inainte de a implini varsta de 5 ani. "Studiul realizat in cadrul campaniei recent lansate, arata inca o data cat de importanta este informarea constanta si corecta a mamelor din Romania. Pentru ca vedem in fiecare zi mamici care sunt nevoite sa isi interneze bebelusul bolnav de rotavirus, pentru ca stim cat de greu le este mamelor sa isi priveasca bebelusul cu perfuzii in manute, am tinut sa lansam o rubrica speciala despre rotavirus pe site-ul campaniei", declara Prof. Dr. Marin Burlea, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie. "Pentru ca impreuna protejam copilaria, le recomandam parintilor sa citeasca rubrica www.protejamimpreuna.ro/rotavirus, unde medicii pediatri discuta despre simptomele, cauzele si efectele imbolnavirii cu rotavirus. Prin intermediul acestei rubrici, vrem sa le vorbim mamelor despre cum poate fi prevenita aceasta boala, care anul trecut a afectat in Romania 37.595 de copii", a adaugat Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.
Gastroenterita cauzata de rotavirus este cea mai frecventa boala in primii ani de viata ai copilului si este extrem de contagioasa.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, boala ucide anual 527.000 de copii la nivel mondial. Masurile standard de igiena nu influenteaza major transmiterea virusului, de aceea boala este extrem de raspandita in toata lumea, indiferent de standardele economice. La nivel mondial, principalele patru cauze ale mortalitatii infantile la copiii sub 5 ani cuprind bolile diareice (majoritatea sunt cauzate de rotavirus), cu o rata de 15%, depasind incidenta accidentelor copiilor prin asfixiere si complicatii ale nasterii premature. Studiul Cult Market Research, la cererea Societatii Romane de Pediatrie, a fost realizat pe un esantion de mame reprezentativ pentru mediul urban. In cadrul studiului, au fost intervievate mame din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Constanta si Iasi, avand unul sau mai multi copii intre 0 si 5 ani.
Despre platforma online pentru parinti, www.protejamcopilaria.ro
www.protejamcopilaria.ro este prima platforma online pentru publicul larg, in care viitoarele si actualele mamici pot gasi informatii si pot primi sfaturi direct de la medicii specialisti. Platforma a fost lansata in cadrul campaniei Societatii Romane de Pediatrie "Sa protejam impreuna copilaria", realizata cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) Romania. Campania vine pe fondul unor realitati dramatice: Romania are inca cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din UE la copiii de pana in 5 ani. Mai mult decat atat, numarul cazurilor de imbolnavire ca urmare a bolilor infectioase pediatrice a crescut in ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila in Romania este de 9,8 ‰ (9,8 morti la 1000 de nou nascuti), aproape dubla fata de media europeana.
Recomandari
Newsletter Ele.ro
poezii Paler
- person
""amintirile nu ne mai pot omori; cel mult pot face o rana sa doara si sa sangereze din nou...""