Jocurile pe calculator, tratament pentru ambliopie (ochi lenes) la copii

Jocurile pe calculator, tratament pentru ambliopie (ochi lenes) la copii
  calendar_month        
Un studiu britanic a demonstrat ca jocurile pe calculator nu strica intotdeauna vederea copiilor. Dimpotriva, jocul Tetris poate fi folosit cu succes drept tratament pentru ambliopie (ochi lenes) la copii.

Cercetarea desfasurata la Glasgow Caledonian University a demonstrat ca jocurile video pot avea un efect benefic important in reglarea unor afectiuni ale vederii binoculare. Studiul a fost publicat in jurnalul de specialitate "Investigative Ophthalmology and Visual Science" si primit cu laude de catre fundatiile non-profit care se ocupa cu lupta impotriva problemelor de vedere.

Ce este ambliopia?

Ambliopia, afectiune a sistemului vizual ce se manifesta printr-o dereglare si slabire a vederii fara leziuni la nivelul ochilor, se depisteaza cu dificultate la copii, datorita modului in care imaginile sunt procesate de creier. Afectiunea este prezenta din nastere la pana la 4% dintre copii.

Atunci cand vederea unui ochi este slabita, creierul compenseaza prin prelucrarea imaginilor celuilalt ochi, incat copiii afectati de acesta afectiuni nu pot observa cu usurinta ca au o problema cu vederea.

Controalele regulate la oftalmolog pot grabi depistarea problemei, iar tratamentul include obturarea ochiului sanatos pentru mai multe ore pe zi, astfel incat cel care sufera de dereglare sa fie stimulat sa-si revina mai rapid. Aplicarea unui petic care acopera ochiul sanatos este insa un tratament de durata, ce poate fi prescris de oftalmolog pentru cateva saptamani sau cateva luni.

Tetris, tratament revolutionar pentru ambliopie

O ora pe zi in care copilul se joaca la calculator poate fi insa mult mai utila decat purtarea peticului pe ochi, arata studiul oftalmologilor britanici.

Peste jumatate dintre copiii care au fost supusi testelor cu Tetris sau alte jocuri video similare, in care aveau de aranjat diverse forme geometrice colorate au obtinut efecte pe loc.

Copii testati s-au jucat cu un dispozitiv special, ochelari cu proiectie, in care jocul era despartit in doua bucati: ochiul stang putea vedea doar piesele colorate, in timp ce ochiul drept putea vedea doar cadrul de joc.

Dupa numai cinci sedinte de tratament de o ora, 54% dintre copii au raportat imbunatatiri ale vederii, in timp ce 20% au explicat ca vad in profunzime pentru prima oara.

Tratamentul clasic sau cel neconventional?

Avantajul tratamentului neconventional nu tine doar de durata mult mai rapida de recuperare a vederii. In cazul tratamentului clasic, cu peticul pe ochi, se credea ca afectiunea devine permanenta atunci cand copilul depaseste varsta de 7 ani.

Afectiunea ireversibila raspunde insa la tratamentul cu Tetris si la test au participat si copii mai mari, care au observat aceleasi imbunatatiri.

Rezultatele obtinute de oftalmologii britanici pot revolutiona modul in care copii ce sufera de acesta afectiune sunt tratati. Un joc video este mult mai atractiv in copilarie decat o perioada de cateva ore in care un ochi este obturat complet.

Cercetarile in ceea ce priveste influenta jocului Tetris asupra vederii copiilor vor continua, insa rezultatele obtinute pana acum ofera multe motive de optimism pentru micutii afectati de ambliopie.


Autor: Gabriel Branea

Sursa: foto: yogaearth.com

Recomandari