Obezitatea la copil, prezisa de greutatea tatalui?

Obezitatea la copil, prezisa de greutatea tatalui?
  calendar_month        
Se pare ca greutatea parintilor, in special a taticului, poate prezice daca viitorul copil va fi sau nu obez in copilarie. Cele mai recente studii au demonstrat ca greutatea taticului poate creste riscul de obezitate la copii , in timp ce greutatea mamei este ireleventa in acest sens.

Ereditatea influenteaza sanatatea si greutatea copilului

Este un lucru demonstrat faptul ca factorii ereditari "decid" o multime de lucruri in ceea ce priveste dezvoltarea fizica si psihica a copilului.

Se pare ca genele mai au ceva de "spus" in privinta sanatatii acestora, avand si puterea de a decide cum va sta cu sanatatea in copilaria tarzie si daca este supus riscului de a deveni obez. Asa se face ca un studiu publicat recent, in ianuarie 2012, in publicatia "International Journal of Obesity" pune riscul de obezitate la copii pe seama greutatii taticului, mai exact a genelor lui.

Obezitatea este considerata boala secolului sau a modernitatii, iar copiii sunt cei mai vulnerabili in acest sens. Desi alimentatia defectuoasa si dezechilibrata este principala vinovata pentru declansarea ei, medicii sustin ca exista mai multi factori care o influenteaza, printre care si ereditatea.

Copiii risca sa devina obezi daca au tatici supraponderali sau obezi

Astfel, copiii conceputi de tatici obezi sau supraponderali prezinta un risc crescut sa devina si ei obezi la randul lor, risc care nu exista in cazul in care mama este obeza, iar taticul are o greutate normala. Asadar, in stabilirea riscului, greutatea mamei nu are importanta. Daca tatal este supraponderal, riscul de obezitate la copii ramane crescut, indiferent de kilogramele mamicii.

Descoperirea este bazata pe un studiu si un experiment realizate pe baza mai multor calcule si masuratori ale unor copii si parinti cu diverse greutati. Cercetatorii au masurat in 2004 greutatea si inaltimea a 3285 de copii (proveniti din familii cu ambii parinti in viata) cu varsta de 4 si 5 ani, iar mai tarziu au repetat masuratoarea, in 2008, cand micutii aveau deja 8, respectiv 9 ani.

Parintii au fost impartiti in 3 categorii, in functie de indexul masei corporale, astfel - sanatosi, supraponderali si obezi. S-a demonstrat ca micutii care proveneau din familii cu un tata supraponderal si o mama cu greutate normala prezentau un risc de 318% sa devina obezi in urmatorii 4 ani, iar cei care aveau tata obez aveau un risc 1388% sa dezvolte boala, in acelasi interval de timp.

In schimb, copiii ai caror tatici aveau greutate normala, dar cu mame obeze, nu au prezentat niciun risc crescut de obezitate mai tarziu, in copilarie. Se pare ca greutatea mamei nu influenteaza riscul de obezitate la copii. Specialistii sunt insa de parare ca daca ambii parinti sunt obezi, atunci sansa ca si copilul sa devina obez va fi mult mai mare.

Rezultatele sunt extrem de importante si ofera informatii esentiale legate de rolul si responsabilitatea pe care le au taticii in dezvoltarea viitoare a sanatatii copilului, in special in ceea ce priveste obezitatea si efectele ei pe termen lung in sanatatea micutilor.

Inca nu se stie cu exactitate daca o slabire prelabila conceptiei copilului ar influenta in vreun fel riscul. Medicii urmeaza sa stabileasca daca o astfel de masura este eficienta in acest sens, deoarece ar ajuta familiile sa ia masurile necesare pentru prevenirea acestei boli la copii.

Autor: Daniela Ganciu

Sursa: www.thehealthmagic.com



Recomandari