Pipi in pat: copilul sufera!

Pipi in pat: copilul sufera!
  calendar_month        
Pipi in pat sau enurezia nocturna la copiii trecuti de 5 ani este o problema destul de des intalnita. Repercusiunile asupra copiilor sunt importante, ducand la perturbari in viata sociala, scolara si familiala. De aici apare si importanta depistarii si tratarii acestei afectiuni.

Consecintele enureziei nocturne

Enurezia nocturna desemneaza emisia inconstienta de urina in timpul somnului la copiii mai mari de 5 ani. Un copil din 10 cu varsta cuprinsa intre 5 si 10 ani sufera de enurezie. Baietii sunt mai afectati (76%) decat fetitele.

Aceasta afectiune atinge in general copiii sanatosi, care nu au nicio boala renala, urinara sau neurologica. Din cauza repercusiunilor pe care le are asupra copilului, enurezia trebuie depistata si tratata, nu ascunsa.

Tratamentul se bazeaza in primul rand pe o igiena de viata ce implica motivarea si participarea activa a copilului: evitarea bauturilor seara, mers regulat la baie in timpul zilei si de mai multe ori inainte de culcare, participare la schimbarea cearsafurilor, tinerea unui calendar mictional. Daca este necesar, se va intocmi si un tratament medicamentos.

Cum sufera copiii care fac pipi in pat ?

42% dintre copii refuza sa doarma la un prieten sau sa primeasca acasa prieteni peste noapte. 38% refuza sa mearga in tabara si 12% nu accepta sa dorma cu membri ai familiei.

64% cred ca boala lor este o problema si o greutate pentru parinti.

36% prezinta tulburari de atentie la scoala.

28% au probleme de invatare.

30% se simt obositi dimineata.

77% si-ar dori in primul rand sa stea de vorba cu mama, subintelegandu-se prin aceasta ca nu se intampla sa converseze, si ca despre boala copilului nu se vorbeste in casa.

Repercusiunile se pot perpetua la adolescenta: enurezia afecteaza 8% din baietii de 7 ani, iar riscul de a ramane cu boala si la adolescenta este de 3% in absenta tratamentului din copilarie.

Recomandari