Scarlatina - reactivata in anotimpul rece

Scarlatina - reactivata in anotimpul rece
  calendar_month        
Boala infectioasa a copilariei, scarlatina este benigna dar foarte contagioasa, fiind reactivata mai ales in lunile geroase, spre surprinderea parintilor care credeau ca scarlatina a disparut! Cum se trateaza ea?

Scarlatina - o boala curenta

Scarlatina este o boala contagioasa datorata toxinei streptococului beta-hemolitic din grupa A, o bacterie foarte raspandita, responsabila si de angina. Aceasta boala este mai curenta la copilul scolarizat decat la cei mai mici de 3 ani.

Ea se caracterizeaza in principal prin durere de gat, inflamatia amigdalelor si eruptie cutanata. Incubatia dureaza intre 2 si 5 zile. Scarlatina se poate manifesta in orice perioada a anului, dar este mai frecventa iarna.

Scarlatina - simptome

Scarlatina se insoteste de varsaturi, febra mare (39-40 grade), greturi si dureri abdominale. Amigdalele sunt rosii, iar limba alba la inceput, colorandu-se apoi in rosu in varf si pe margine. Eruptia cutanata este difuza, acoperind cu totul pielea. Inrosirile sunt mai marcante la nivelul pliurilor (coate, genunchi, subtioara). Ele dispar intr-o saptamana, iar pielea se cojeste.

Copiii mici au rareori gatul iritat, dar sunt palizi si manifesta mucozitati nazale permanente. La bebelusii mai mici de 6 luni, scarlatina dureaza aproximativ o saptamana, contra a doua saptamani pentru copiii mai mari. In schimb, la cei mici persista 6 saptamani mucozitatile si iritabilitatea generala.

Scarlatina - complicatii

Scarlatina netratata sau prost tratata duce la complicatii referitoare la infectiile cu streptococi: reumatism articular acut sau infectie renala.

Scarlatina - tratament

Nu exista niciun vaccin protector, iar singurul tratament posibil este cel cu antibiotice .

Pentru a ucide bacteriile si a preveni complicatiile, antibioticele sunt prescrise de catre medic pe o durata de cateva zile ce trebuie respectata cu strictete ca tratamentul sa fie eficient.

De la inceputul tratamentului se impune o igiena generala si izolarea copilului minimum 2 zile. Masa lui trebuie sa constea din alimente reci cu textura moale, mai usor de consumat.

Daca febra persista, da-i sa bea multa apa si du-l din nou la medic.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right