Televizorul si jocurile pe calculator - cum iti protejezi copilul?
history_edu redactia ele.ro calendar_month 18 Mai 2011, 09:17
In secolul 21, copiii si parintii petrec mult timp in fata televizorului si calculatorului, iar acest lucru poate duce la probleme de vedere. Iata cum iti poti proteja copilul de oboseala vizuala!
Copiii si tehnologia 3D
In ultima vreme, din ce in ce mai multe desene animate si filme sunt disponibile in varianta 3D. Dar ce inseamna 3D? Ei bine, aceasta tehnologie revolutionara consta in asocierea a doua imagini, una destinata ochiului drept, iar cealalta ochiului stang. De aceea este necesara purtarea de ochelari speciali.
Specialistii spun ca tehnologia 3D nu are nicio influenta nefasta asupra dezvoltarii vizuale a copilului, dar totusi ea provoaca, asemenea tehnologiei 2D, oboseala vizuala daca expunerea este prelungita.
Ecranul le este nerecomandat copiilor mai mici de 3 ani, iar pediatrii sfatuiesc parintii sa nu-si lase copiii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani sa priveasca mai mult de 1 ora pe zi la televizor sau calculator. Durata maxima pentru copiii de 6-9 ani este de 2 ore, iar pentru cei mai mari de 3 ore.
Copiii nu trebuie sa urmareasca pelicule 3D fara ochelari speciali deoarece creierul este foarte solicitat si oboseste repede.
Oboseala vizuala - ce solutii exista?
Oboseala vizuala provoaca dureri de cap, vedere incetosata, mancarime oculara. Efectele sale nu sunt grave, dar pot fi evitate sau intarziate cu ajutorul a cateva reguli:
Pauze regulate la fiecare 2 ore, a cate 5-10 minute.
Privit in departare la perioade regulate de timp pentru a odihni ochii.
Un somn odihnitor, deoarece oboseala generalizata provoaca si oboseala vizuala.
O pozitie corecta in fata calculatorului. Inaltimea monitorului trebuie sa fie putin mai joasa decat ochii.
Iluminare ambientala, care sa nu se reflecte pe tastatura sau in monitor.
Reglarea intensitatii luminoase si a contrastului ecranului la un nivel confortabil.
Un afisaj pe fond luminos, care sa nu fie obositor pentru vedere.
Autor: Nuage
Alte articole despre