Tulburarile digestive ale bebelusului

Tulburarile digestive ale bebelusului
  calendar_month        
Tulburarile sistemului digestiv sunt foarte frecvente la bebelusi. Nu te alarma, majoritatea problemelor digestive sunt normale si trec la fel de repede cum au aparut.

Care sunt problemele digetive ale bebelusilor?

Colicile nou-nascutilor
Se caracterizeaza prin emisia de gaze si balonari abdominale ce ii provoaca micutului plansul, in special noaptea. Simptomele debuteaza in saptamanile 2-6 si dispar la 4 luni. Nu este o boala. Sistemul digestiv al bebelusului este pe cale sa se formeze. Ajungerea la maturitate a mecanismelor de digestie a alimentelor, in special a zaharurilor, se face mai greu.

Constipatia
Este foarte frecventa, in special la copiii hraniti cu lapte artificial. Bebelusul este constipat atunci cand fecalele sale sunt dure sau rare. Nu exista risc de ocluzie intestinala. Pentru remedierea situatiei, da-i pe stomacul gol un paharel cu suc de portocale. Modifica-i alimentatia favorizand alimentele bogate in fibre, cum sunt legumele verzi si comporturile de prune.

Diareea
Se caracterizeaza prin fecale lichide de mai multe ori in aceeasi zi. Daca au loc mai mult de 2 scaune diareice, mergi cu cel mic la medic, caci diareea provoaca deshidratarea bebelusului.

Regurgitarea si refluxul acid

Refluxul gastro-esofagian este destul de frecvent la cei mici. Daca bebelusul regurgiteaza o ora sau o ora si jumatate dupa masa, e normal. Regurgitarea va disparea cand copilul va fi in stare sa stea singur in picioare. Daca refluxul intervine imediat dupa masa, inseamna ca cel mic a mancat sau a baut prea repede.

Uneori, refluxul acid poate fi mai grav si chiar dureros. Daca copilul nu ia in greutate sau scade in greutate, daca are un somn agitat, daca se arunca asupra biberonului si apoi incepe sa planga sau sa sughite, mergi cu el la medic. I se poate da un lapte special, pansamente gastrice si medicamente specifice.

Aspectul primelor fecale

Nou-nascutul are fecalele negre-verzulii si lipicioase in primele 24 ore. Ele poarta denumirea de meconiu.

Galben-verzi si galben aurii in primele zile de dupa nastere.

Galben aurii, pline de cocoloase si destul de lichide: acestea sunt fecalele caracteristice bebelusului hranit la san.

Galbene spre maroniu inchis si pastoase pentru bebelusii hraniti cu biberonul.
Recomandari