Zambet de copil (II)

Zambet de copil (II)
  calendar_month        
Proiectul "Zambet de copil", initiat de Danone pentru copiii bolnavi de cancer din Romania, isi propune sa imbunatateasca sansele de supravietuire ale acestora, prin actiuni dezvoltate impreuna cu specialistii in oncologie pediatrica si sanatate publica si adresate tintit principalelor cauze ale esecului in tratarea cancerului infantil in tara noastra.

"In centrul actiunilor noastre de responsabilitate sociala se afla copiii, Danone deruland proiecte atat pentru copiii sanatosi, Cupa Danone, cel mai mare turneu de fotbal pentru copiii intre 10 -12 ani, desfasurat in 40 de tari, cat si pentru cei cu nevoi speciale.

In tari precum Mexic, Africa de Sud si Ungaria au fost initiate cu ani in urma programe pentru imbunatatirea situatiei copiilor cu cancer

Danone Romania s-a alaturat acestora in 2007, odata cu demararea programului "Zambet de copil"
, a declarat Bogdan Ioachim, Director Comunicare, Nutritie si Stiinta Danone.

In Romania, aproape 500 de copii se imbolnavesc de cancer in fiecare an. Gratie tehnologiilor medicale moderne care exista in centrele specializate din tara noastra, 90% dintre ei s-ar putea vindeca.

Cu toate acestea, numai 50% dintre ei reusesc sa supravietuiasca maladiei. Sansele celorlalti sunt irosite pentru ca ajung prea tarziu in aceste centre, atunci cand boala este prea avansata pentru a fi invinsa, si cateodata, pentru ca din teama si disperare, familiile resping sau abandoneaza tratamentul de specialiatate, sperand in remedii miraculoase.

"In ciuda progreselor notabile realizate in Romania pentru a trata copiii cu cancer conform standardelor internationale actuale, rezultatele sunt inferioare celor obtinute in tarile dezvoltate.

Motivul principal al acestei diferente este diagnosticul in stadii avansate in peste 60% din cazuri, cand tratamentul nu mai poate obtine vindecarea.Cauza cea mai importanta de ratare a sanselor de supravietuire si vindecare este intarzierea in identificarea si indrumarea cazurilor suspecte spre serviciile de oncologie specializate, dublata, nu de putine ori, de intarzierile sau chiar refuzul familiilor in a da curs recomandarilor medicale"
, a declarat Conf. Dr. Monica Dragomir, de la Institutul Oncologic Bucuresti.

Prin proiectul "Zambet de copil" compania Danone si-a propus sa contribuie la un progres substantial si durabil in ingrijirea copiilor bolnavi de cancer.

Danone isi ia angajamentul de a veni in sprijinul specialistiilor in oncologie pediatrica si sanatate publica pentru:

dezvoltarea unui model de buna practica si formarea medicilor de familie si a altor profesionisti pentru a identifica si directiona rapid cazurile intalnite catre centrele de referinta, diagnostic, tratament si urmarire.
initierea unor practici de informare, comunicare si suport psiho-social pentru copiii si adolescentii bolnavi de cancer si pentru parintii lor.
constientizarea problemei cancerului la copil de catre decidentii politicilor de sanatate si marele public si mobilizarea resurselor comunitare in beneficiul acestei cauze.

Proiectul Danone intentioneaza sa actioneze la nivelul principalelor cauze ale esecului in terapia cancerului la copil.

Acestea sunt: recunoasterea tarzie a semnelor si simptomelor de catre medicii de familie si pediatrii; sistemele de trimitere ineficiente care prelungesc circuitul pacientilor prin sistemul sanitar pana cand acestia ajung la mijloacele adecvate de diagnostic si tratament; lipsa unui circuit de urmarire activa eficienta a copiilor dupa tratament; informarea si comunicarea inadecvate cu pacientii si familiile lor, la toate nivelele sistemului sanitar si in comunitate.Principalele arii de actiune ale proiectului "Zambet de copil" sunt:

dezvoltarea, impreuna cu Institutele Oncologice din Bucuresti si Cluj, a programului de formare specifica pentru recunoasterea si ingrijirea cancerului la copil de catre medicul de familie.

Incepand de anul trecut si pana in prezent, 400 de medici din Bucuresti, Cluj, Oradea, Satu-Mare si Bistrita Nasaud au participat deja acest program si se intentioneaza dublarea acestui numar pana la sfarsitul anului.
realizarea unei platforme de internet pentru formarea cadrelor medicale privind cancerul la copil si facilitarea comunicarii intre specialisti, care sa poata asista simultan un numar cat mai mare de medici din toate regiunile tarii.
initierea de Grupuri de Suport, care sa informeze, incurajeze si sa insoteasca deopotriva copiii si parintii pe parcursul dificil al bolii, terapiei si reinsertiei sociale.

In acest sens, au fost contactate organizatii de profil din Bucuresti si Cluj, urmand ca in saptamanile urmatoare sa fie realizate primele materiale de informare si educare specifica.

S-a initiat de asemenea, programul de recrutare si instruire a angajatilor Danone, care se vor oferi voluntari in cadrul Grupurilor de Suport.
sustinerea specialistilor in domeniu - Societatea Romana de Hemato-Oncologie Pediatrica, Comisia de Oncologie a Ministerului Sanatatii si departamentele de resort ale acestuia, precum si a altor actori-cheie - in directia elaborarii unei strategii nationale, care sa asigure dezvoltarea si consolidarea bunelor practici in domeniul cancerului infantil, impreuna cu cele adresate cancerului la adult, in cadrul politicii nationale de combatere a cancerului in Romania.
93486.jpg


"Pentru majoritatea copiilor care se imbolnavesc de cancer in fiecare an in Romania, sansa de a se vindeca este de fapt sansa de a ajunge cat mai repede si de a parcurge tratamentul pana la capat intr-unul din centrele specializate care exista in tara noastra.

Din pacate, pentru aproape jumatate dintre ei, aceste sanse sunt irosite pentru ca ajung prea tarziu.

Ca specialist in programe de sanatate, am convingerea ca Proiectul "Zambet de Copil" este in masura sa restituie sansele care pana acum se pierdeau"
, considera Mihaela Mihailovici, consultant sanatate publica.

Cancerul la copil este rar, comparativ cu cancerul la adult. In fiecare an, in Romania apar in medie 10 cazuri noi la 100.000 de copii.

Desi reprezinta doar 2% din toate cancerele, are o uriasa incarcatura emotionala si reprezinta conceptul "cancerul poate fi vindecat".

Cancerul este a doua cauza de deces la adult, dar si la categoria de varsta 5-14 ani, in tarile dezvoltate.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

you
  • person

    "zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right