A doua ecografie a gravidei

A doua ecografie a gravidei
  calendar_month        
In cea de-a doua ecografie, gravida isi vede bebelusul miscand. Fatul isi incepe acrobatiile in al doilea trimestru, ceea ce nu usureaza deloc munca medicului. In acest stadiu sunt multe de observat la cel mic, inclusiv sexul, daca doresti sa-l afli.

Aceasta ecografie, numita si de "morfologie fetala", ocupa un loc special in arsenalul testelor: la 4 luni, bebelusul este total format, chiar daca organele sale sunt incapabile sa functioneze in mod autonom. In cel de-al doilea trimestru, fatul pluteste intr-un fel de bula plina cu lichid amniotic transparent. Maturarea sistemului sau nervos si muscular ii va permite sa experimenteze primele sale acrobatii.

A doua ecografie - detalii

Ea are loc intre a 22-a si a 24-a saptamana de amenoree (numarate din prima zi a ultimului ciclu menstrual) sau intre a 20-a si a 22-a saptamana de sarcina.

E cea mai lunga ecografie, dureaza aproximativ o ora. De ce? Pentru ca bebelusul se misca mult si este total format, iar medicul are multe lucruri de observat.

Care este utilitatea acestei ecografii?

Medicul controleaza dimensiunile fatului, miscarile si bataile inimii sale. El se asigura astfel ca viitorul bebelus sa fie normal dezvoltat.

Se fac masuratori precise: diametrul biparietal (al capului), diametrul abdomenului si lungimea femurului.

Se verifica suficienta lichidului amniotic, se masoara grosimea placentei si se controleaza buna functionare a schimburilor intre mama si fat.

Medicul studiaza functionarea organelor pentru a depista principalele malformatii sau anomalii morfologice (observarea placentei, cordonului ombilical, structurilor cerebrale, fetei, coloanei vertebrale, inimii) ce pot orienta specialistul spre depistarea unei anomalii cromozomiale, cum este Sindromul Down.

Foarte asteptata de parinti, aceasta ecografie le dezvaluie acestora sexul bebelusului cu o foarte mica marja de eroare. In cazuri rare, pozitia sa impiedica observarea organelor genitale. In acest caz, jocul prenumelor se prelungeste pana la ecografia din trimestrul al treilea de sarcina.

Teste care pot fi asociate

In caz de suspiciune de anomalie cromozomiala, amniocenteza ofera un raspuns sigur.
Punctia sangelui fetal permite decelarea unei anomalii cromozomiale, a unor boli de sange si a unor boli infectioase dezvoltate de mama (de exemplu, rubeola sau toxoplasmoza). Prelevarea sangelui este total nedureroasa atat pentru mama, cat si pentru bebelus, si se face sub control ecografic la nivelul cordonului ombilical.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

DESPRE GADGETURI
  • person

    "va doresc ce va doriti!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right