Afectiunile gingiilor pot cauza infertilitate

Afectiunile gingiilor pot cauza infertilitate
  calendar_month        
Femeile care vor sa aiba copii trebuie sa aiba grija de dantura. Noi studii arata ca afectiunile gingivale afecteaza fertilitatea .

Pe de alta parte, o buna igiena orala ajuta femeile sa ramana insarcinate cu doua luni mai repede, comparativ cu cele care nu au grija de dintii lor.

Specialistii din domeniu recomanda tuturor cuplurilor care doresc sa devina parinti sa faca intai o vizita la dentist, pentru a verifica daca igiena lor orala este una corespunzatoare, ori daca se confrunta cu problemel legate de cavitatea bucala.

Specialistii au descoperit ca afectiunile gingivale intarzie in mod considerabil instalarea sarcinii, afectand fertilitatea la femei. Conform studiului, femeile care aveau o buna igiena bucala au ramas insarcinate cu doua luni mai devreme fata de cele care se confruntau cu probleme de sanatate ale cavitatii bucale.

Astfel, primelor le-au luat cam 5 luni pentru a deveni insarcinate, in timp ce pentru a doua categorie a fost nevoie de 7 luni. Nu se stie inca exact cum anume reusesc afectiunile gingivale sa afecteze fertilitatea.

Se crede ca aceste afectiuni sunt capabile sa elimine substante chimice inflamatorii care afecteaza sistemul imunitar si uterul. Aceasta situatie ar putea impiedica fertilizarea ovulelor. Afectiunile gingivale sunt cauzate de tartru. Acesta duce la respiratia urat mirositoare care netratata, poate cauza carii, sensibilitate a gingiilor si chiar pierderea dintilor.

Este bine de stiut ca gingiile care sangereaza sunt urmarea periajului facut in mod inadecvat. Din aceasta cauza, s-a constatat ca exista pana la 700 tipuri diferite de bacterii care ajung in fluxul sanguin. Potrivit unui unui cercetator si profesor de la Universitatea Western Australia, exista posibile legaturi intre afectiunile gingivale si o serie de probleme ale sarcinii, precum pierderea sarcinii, nasteri premature etc.

Alte aspecte care duc la probleme ale sarcinii sunt varsta, greutatea sau fumatul. Conform unui studiu realizat pe 4000 de femei aflate in cea de-a 12-cea saptamana de sarcina, s-a constatat ca femeile care au ramas insarcinate mai greu corespundeau unui anume tip: aveau o varsta de peste 35 de ani, erau fumatoare sau obeze, toti acesti factori fiind oricum considerati factori de risc.

In plus, in randul celor cu probleme de igiena orala, una din trei femei a incercat mai mult de un an sa ramana insarcinata. In randul celor care isi ingrijeau cu atentie dantura, una din patru femei a incercat peste un an de zile sa ramana insarcinata.

Autor:Maria Ionescu

Recomandari