Afectiunile placentei

Afectiunile placentei
  calendar_month        
Femeia ajunge la maturitate odata cu dezvoltarea unei sarcini.

Acest lucru este sustinut si de faptul ca odata cu sarcina se formeaza structuri noi, se definitiveaza functia unor structuri deja existente (ca de exemplu maturarea sanilor ce isi desavarsesc functionalitatea, acestia reprezentand sediul producerii laptelui si suportul excretiei acestuia prin canalele galactofore).

O alta structura care apare in corpul femeii odata cu sarcina este si placenta, descrisa clasic ca un organ tranzitoriu ce apare doar in perioada de gestatie cu rolul de a mentine o legatura intima si complexa intre cele doua organisme, cel matern si cel fetal.

Ca orice organism functional, si placenta poate fi atinsa de anumite afectiuni. Dintre cele mai frecvente afectiuni care apar in legatura cu placenta voi enumera doar cateva.

Mola hidatiforma reprezinta o proliferare exagerata a trofloblastului (viitoarea placenta) proliferare care se desfasoara asemanator unei proliferari tumorale, astfel explicandu-se si tratamentul cu metotrexat folosit in general in astfel de situatii; ori chiuretajul uterin.

Exista situatii in care mola este incompleta (aceasta terminologie se foloseste in situatia in care pe langa dezvoltarea exagerata a tesutului trofoblastic se poate dezvolta totusi si un embrion), motiv pentru care diagnosticul este mai greu de stabilit, acesta se suspecteaza odata cu sangerarile ce apar in astfel de situatii, ori prin dozarea beta-HCG care arata valori mult ridicate.



De regula se recomanda tratament cu Metotrexat si dupa efectuarea chiuretajului uterin, de asemenea controale repetate deoarece pot aparea unele complicatii - chiar daca mola a fost inlaturata, in urmatorii doi ani exista un risc crescut de recidiva a acesteia, evolutia ei fara tratament fiind in sensul invadarii peretelui uterin cu aparitia unor sangerari masive, greu de controlat, care ar putea impune o histerectomie de necesitate (modalitate prin care se excizeaza uterul).

Pe perioada acestor doi ani este recomandata folosirea de anticonceptionale (chiar daca recidivele pot aparea si in absenta sarcinii, acestea s-au intalnit mai des in cazul femeilor care au ramas insarcinate in urmatorii doi ani).

Datorita faptului ca aceasta dezvoltare necontrolata a trofobastului apare datorita unor modificari genetice, este indicat ca inaintea conceperii unei noi sarcini sa se apeleze si la sfatul unui genetician.

www.firstbebe.ro

Placenta praevia reprezinta placenta inserata pe segmentul inferior uterin. Aceasta insertie induce in mare parte din cazuri aparitia sangerarilor, ca manifestare clinica a insertiei placentare vicioase (praevia).

Daca insertia placentara se afla la mai putin de 10 centimetrii de orificiul intern al colului uterin, aceasta situatie este denumita praevia anatomica.

Daca orificiul intern al colului uterin este acoperit in totalitate de insertia placentara, aceasta situatie se denumeste placenta praevia totala.

Placenta praevia marginala semnifica o placenta a carei insertie coboara pana la orificiul intern al colului uterin, fara insa a-l acoperi pe aceste din urma.

Praevia partial centrala se intalneste atunci cand insertia placentara acopera doar partial orificiul intern al colului uterin.

Clinic apare o sangerare care nu se insoteste de durere, fapt ce o deosebeste de sangerarea din DPPNI (dezlipirea prematura de placenta normal inserata). Examenul cu valve confirma ca sursa de sangerare orificiul intern al colului uterin; tuseul vaginal fiind interzis in cazul acestor gravide.



Placenta impreuna cu cordonul ombilical reprezinta elemente de legatura primordiale intre mama si fat. Placenta este complet formata in a 5-a luna de sarcina, data de la care ea nu va face altceva decat sa creasca fara a-si modifica structura.

La termen, placenta normala are forma unui disc cu diametrul de 15-20 centimetri, cu grosimea de 2-3 centimetri. Ea cantareste 400 - 600 g, adica o sesime din greutatea fatului. Rolul placentei este triplu: ea regleaza schimburile feto-materne, secreta hormoni si protejeaza fatul.

Atunci cand termenul sarcinii este depasit, placenta iti indeplineste functiile in mod imperfect (spunem ca placenta este imbatranita), iar fatul este mai putin perfuzat, implicit elementele nutritive cat si oxigenul ajung in cantitate redusa la fat.

Exista situatii, patologice, in care aceasta imbatranire placentara se realizeaza prematur, situatie in care, in cazul unei sarcini cu fat viabil, sarcina se mentine pana cand fatul are totusi suficiente resurse pentru a lua in greutate.

In masura in care nu se observa un castig ponderal fata de saptamana trecuta se pun problema nasterii premature de necesitate.

Chiar dupa indepartarea placentei ca mobil de legatura intima intre mama si fat (in momentul nasterii), nou-nascutul are inca nevoie de sprijinul si suportul dumneavoastra, o continuare a menirii placentei poate fi indeplinita de mentinerea alaptarii la san pe o perioada recomandata intre 6 - 18 luni; alaptarea la san continuand sa mentina o legatura biochimica si emotionala stransa intre mama si nou-nascut.


Mai multe informatii cu privire la sarcina si pregatirea pentru nastere puteti afla participand la cursurile pre-natale FIRST BEBE sau comandand DVD-ul Jurnal de Sarcina la firstbebe@raa.ro


Autor: Asist. Univ dr Ciprian Pop-Began, specialitatea obstetrica - ginecologie

Recomandari