Ajutor - am un bebelus mare!

Ajutor - am un bebelus mare!
  calendar_month        
De la embrionul de 4 saptamani care nu e mai mare decat o virgula, bebelusul ajunge la 7 luni sa cantareasca 1.5 kg (la 41 cm inaltime), iar la termen sa aiba 3-4 kg. Insa unii bebelusi ajung, din motive ereditare sau medicale, sa cantareasca mai mult decat aceste cifre medii. Care sunt consecintele si implicatiile unei sarcini mari?

Cum se evalueaza greutatea fatului?

Examen clinic
Metoda principala de estimare a greutatii fatului este masurarea, incepand cu luna a 4-a de sarcina, a inaltimii uterine. Ea este, in medie, la 6 luni, de 24 cm.

Ecografie
Daca planeaza vreo indoiala asupra normalitatii greutatii copilului in raport cu timpul de gestatie, se face si o ecografie pentru masurarea diametrului capului, circumferintei abdominale si lungimii femurului.

Cand se poate forma un bebelus mare?

Mostenirea genetica: daca mama sau tatal bebelusului au cantarit peste 4 kg la nastere, e probabil ca cel mic sa va semene.

Un bebelus mare poate fi si semnul unui diabet gestational, care apare in timpul sarcinii si dispare dupa aceasta. Pentru a-l detecta se face un simplu test de sange in luna a 6-a de sarcina.

Ce precautii sunt necesare in cazul unui bebelus mare?

Niciuna, daca motivele greutatii bebelusului nu sunt patologice.
Daca suferi de diabet gestational, se impune un regim alimentar de tip diabetic (controlul aportului de zahar) pana la finalul sarcinii.
Daca regimul propus nu reuseste sa echilibreze diabetul )acesta este cazul a 5% dintre paciente), se ia in considerare tratamentul insulinic.

Ce consecinte are marimea impresionanta a bebelusului asupra nasterii?

In caz de diabet gestational, tendinta actuala este de a programa o cezariana, inainte de termen.

In absenta diabetului, nu exista niciun motiv de a declansa nasterea inainte de termen. Ginecologul va face un examen clinic al bazinului (urmat de o radiografie in caz de indoieli) pentru a evalua succesul unei nasteri pe cale vaginala.

Daca bazinul este prea stramt, se face cezariana.

Autor: Nauge

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Cum ii atragi atentia unui Leu?
  • person

    "relatiile mele cu un capricorn workaholic, un scorpion pasional, un tauras protector..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right