Alimente pe care sa le eviti cand esti insarcinata

history_edu ele.ro calendar_month 04 Oct 2011, 16:00
In pofida opiniei populare despre satisfacerea oricaror pofte pe care femeia le are atunci cand este insarcinata, specialistii avertizeaza viitoarele mamici asupra importantei nutritiei sanatoase pentru o nastere fara probleme si lipsita de repercusiuni nefavorabile.
Iata care sunt alimentele pe care trebuie sa le eviti in perioada sarcinii:
Branzeturile moi
Branzeturile moi, precum feta, branza de capra, Brie, Camembert sau Roquefort fabricate din lapte nepasteurizat iti pot introduce in organism o bacterie numita Listeria, ce poate provoca un avort, nasterea prematura si chiar moartea fatului.
Simptomele infectiei bacteriene pot aparea intre 2 si 30 de zile de la consumarea alimentelor contaminate.
Friptura in sange
Chiar daca iti place sa savurezi cate un filet mignon fraged si suculent, este momentul sa renunti la acest deliciu daca esti insarcinata. Carnea cruda sau insuficient gatita iti poate transmite parazitul toxoplasma, precum si o varietate de bacterii periculoase de care micutul tau nu are nevoie.
Sucul proaspat stors
Sucul stors proaspat in restaurante, baruri sau alte locatii ambulante ar putea fi nepasteurizat si prin urmare nu te protejeaza de bacterii agresive precum Salmonella sau E.coli.
Sushi
Ia o pauza de noua luni de la sushi daca se afla pe lista preparatelor tale preferate. In ciuda proteinelor pe care le contine, pestele sushi, fiind crud, poate fi purtator de paraziti si bacterii. Toate fructele de mare pe care le consumi trebuie sa fie bine rumenite.
Aluat crud de prajituri
Cand faci prajituri, ai putea fi tentata sa gusti putin din aluatul necopt. Mare greseala, caci acesta contine oua crude, un mediu propice pentru dezvoltarea Salmonellei. Din acelasi motiv, evita si prajitura Tiramisu, maioneza facuta in casa si sosurile pentru salata.
Pestele cu mercur
Bibanul de mare, merlinul albastru, pestele spada, pestele pion rosu si tonul sunt pesti care contin concentratii foarte mari de mercur, metal ce poate afecta semnificativ dezvoltarea fatului.
Somonul, pisica de mare si tonul la conserva sunt cele mai potrivite alegeri pentru femeile gravide.
Mezelurile
Viitoarele mamici ar trebui sa renunte la alimentele usor perisabile precum mezelurile sau cremvurstii. In caz de necesitate, incalzirea lor prealabila pana devin aburinde este foarte necesara.
Legumele si fructele nespalate
Spala cu mare atentie fructele si legumele inainte sa le consumi, intrucat parazitul toxoplasmozei traieste pe coaja acestora. Indeparteaza minutios si bubitele, caci sunt in general mediul propice in care se dezvolta bacteriile.
Cofeina
Nu s-a dovedit existenta unei legaturi intre predispozitia catre avort si cofeina, insa medicii te sfatuiesc sa limitezi consumul cat poti de mult, intrucat poate afecta echilibrul sistemului nervos al copilului.
Ambalajele de unica folosita
Mancarea pastrata in ambalaje si caserole din plastic se poate contamina cu bacterii care se multiplica datorita caldurii. Consuma alimente si bauturi pastrate si depozitate in recipiente din portelan, ceramica, metal sau sticla.
Scoicile crude
Scoicile crude sunt una din cauzele principale ale imbolnavirii cu paraziti si bacterii de origine marina. Le poti consuma insa daca ai grija sa le gatesti suficient, pana cand cochiliile se deschid. Cele care raman inchise trebuie sa ajunga la gunoi.
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre