Aspectul psihologic al avortului

Aspectul psihologic al avortului
  calendar_month        
Desi recuperarea fizica este destul de usoara, femeia care a trecut printr-un avort spontan poate dezvolta traume severe la nivel psihic, mai ales in conditiile in care copilul era dorit si planificat cu minutiozitate.

Chiar daca in stadiile incipiente ale sarcinii viitorul copil este mai mult un embrion, legatura dintre el si mama exista inca de la inceput si nimic nu-i poate contesta taria.

De aceea, pierderea sarcinii este perceputa ca un dezastru ce lasa urme adanci in sufletul viitorilor parinti.

Printre cele mai comune tulburari dezvoltate de mama odata cu pierderea sarcinii se numara urmatoarele: tulburarile nervoase de tip depresiv, insomniile, tulburarile obsesiv-compulsive, ultimele necesitand medicatie psihotropa.





Cel mai important ajutor de care poate beneficia mama ce sufera de pe urma pierderii sarcinii este suportul din partea partenerului si a persoanelor apropiate.

De multe ori este greu sa intelegi prin ce trece persoana respectiva daca nu ai trecut niciodata printr-un eveniment asemanator, insa durerea pricinuita de pierderea unui copil poate fi inteleasa de oricine.

Un numar insemnat de femei, dupa o pierdere de sarcina pot dezvolta atat tulburari de comportament sexual sau alimentar, cat si probleme cronice de gestionare a relatiei cu partenerul, existand uneori si tendinte suicidare sau abuz de narcotice, alcool sau medicamente.

Cele mai multe femei se simt mai usurate odata cu reintoarcerea la munca, deoarece activitatea sustinuta reuseste sa le distraga macar pentru o perioada de la constientizarea durerii.

De asemenea, in cazul in care cuplul doreste sa conceapa un alt copil cat mai curand, recomandarea medicului este dupa 3 luni de la producerea avortului.

Cea mai importanta este vindecarea emotionala, caci fara ea nu se poate cladi o familie armonioasa din nou! Citeste mai multe despre avort .

Recomandari