Bebelusul nu e pozitionat corect pentru nastere?
history_edu ele.ro calendar_month 05 Apr 2011, 09:47
Sarcina ta se apropie de termen, iar bebelusul nu s-a intors inca cu capul in jos? Acest lucru te ingrijoreaza? Ce se poate face in acest caz?
Majoritatea bebelusilor iese pe lume cu capul inainte, insa unii nu fac tumba necesara si raman in picioarele in jos. Dar inainte de a trage concluzii si de a ne pronunta asupra pozitiei definitive a fatului in cursul nasterii, trebuie sa ai rabdare, pentru ca intoarcerea se poate produce tardiv.
Cand se pozitioneaza bebelusul pentru nastere?
In cea de-a 7-a luna de viata intrauterina, numerosi bebelusi au in continuare capul, adica partea cea mai voluminoasa a corpului lor, in sus. In majoritatea cazurilor, ei fac saltul intre luna a 7-a si a 8-a, cand se intorc cu capul in jos si picioarele in sus, o pozitie pe care au toate sansele sa si-o pastreze pana la nastere.
Dar nu toti bebelusii se supun calendarului. Cei mai putin grabiti asteapta pana in ultimul moment sa se intoarca. Doar 3% dintre ei raman cu capul in sus si in timpul nasterii. In acest caz, bebelusul nu se poate naste pe cale naturala.
Bebe poate fi ajutat sa se intoarca?
Daca bebelusul nu s-a intors cu capul in jos, medicul poate incerca sa-l basculeze, pentru a-i da o sansa sa vina pe lume cu capul inainte. Aceasta manevra consta in manipularea bebelusului prin burta mamei, pentru a-l incita sa se intoarca. Ea este eficace in 50% din cazuri, se efectueaza sub control ecografic si monitoring, pentru a inlatura orice risc de sugrumare cu cordonul ombilical.
Manevra poate fi contraindicata daca bebelusul pare fragil, daca se afla deja foarte jos in bazinul mamei, daca e prea mare, daca cantitatea de lichid amniotic este prea mica sau daca uterul se contracta prea usor. Aceste motive impun interventia medicala de la 7 luni si jumatate de sarcina, pentru a intoarce bebelusul cat inca nu sunt probleme majore.
Ce se intampla daca bebelusul vrea sa iasa tot cu fundul?
Medicul poate cere in acest caz efectuarea unei operatii de cezariana. Nasterea naturala este posibila doar daca bebelusul este micut, bazinul larg si dilatarea colului este spontana, regulata si rapida. Pentru a facilita pasajul capului in cursul expulzarii, se face o epiziotomie, care nu este simtita de catre mama gratie anesteziei epidurale. Nasterea este una mai delicata fata de una obisnuita, dar in general nu exista probleme.
Autor: Nuage
Alte articole despre