Beneficiile non-contraceptive ale contraceptiei hormonale

Beneficiile non-contraceptive ale contraceptiei hormonale
  calendar_month        
In afara beneficiilor pe care le aduce contraceptia hormonala in planificarea familiala, majoritatea femeilor se pot bucura si de alte beneficii care nu tin de contraceptie. Contraceptivele hormonale ofera libertatea de a avea relatii sexuale in orice zi a lunii, fara teama unei sarcini nedorite.

Dar ele pot oferi si alte avantaje non-contraceptive:

O menstruatie regulata, mai putine dureri si sangerare mai putin abundenta

Curatarea tenului acneic;

Reducerea riscului de cancer ovarian si cancer de endometru (al mucoasei uterine);

Reducerea numarului de boli benigne ale sanului;

Protejarea fertilitatii in viitor prin reducerea riscului de boala inflamatorie pelvina acuta si fibrom uterin.


Testele clinice si cercetarile au demonstrat beneficiile pe care le ofera contraceptia hormonala (inclusiv prevenirea unei sarcini nedorite). Beneficiile depasesc cu mult riscurile care, desi sunt putin frecvente, sunt mai des mediatizate.


Un articol realizat de Ian S. Fraser si Gabor T. Kovas, de la University of Australia, intitulat "Beneficiile non-contraceptive ale contraceptiei hormonale", pune in discutie o parte din ultimele cercetari care raspund la intrebarea: cum si de ce contraceptivele hormonale ofera atatea beneficii non-contraceptive?


Beneficiile non-contraceptive ale contraceptiei hormonale


Pilula contraceptiva orala combinata cat si contraceptivele pe baza de progesteron cu actiune de lunga durata au beneficii importante pentru sanatate. Pilula contraceptiva orala combinata:

reduce pierderile menstruale de sange, dismenoreea si sindromul premenstrual

reduce incidenta cancerului ovarian si de endometru;

nu afecteaza fertilitatea si reduce riscul de boala inflamatorie pelvina acuta si fibromatoza uterina.


Pilula contraceptiva orala combinata (numita astfel deoarece contine doi hormoni: estrogen si progesteron) a fost la inceput comercializata in anul 1957 in Statele Unite pentru tratamentul problemelor menstruale.


De-a lungul timpului, a devenit evident ca pilula contraceptiva poate fi benefica pentru sanatatea femeilor in trei moduri: prin oferirea unei contraceptii foarte eficiente, prin tratarea unor afectiuni ginecologice si prin prevenirea altora.


Beneficiile pe care pilula le are pentru sanatate, nu s-au bucurat de publicitatea pe care au avut-o posibilele efecte secundare.

Tratamentul bolilor ginecologice

Dismenoreea raspunde cel mai bine la tratamentul cu pilule contraceptive. Beneficiul este probabil asociat in primul rand cu inhibarea ovulatiei. Mai mult, folosirea lor previne sau combate anemia prin deficit de fier ce poate aparea la femeile cu sangerari abundente in timpul ciclului.

Legatura dintre hormonii ovarieni si sindromul premenstrual a fost sugerata inca din anul 1931, iar tratarea sindromului premenstrual cu contraceptive hormonale este folosita cu mare succes desi nu au fost publicate studii care sa vina in sprijinul eficientei acestui tratament.

Acneea a raspuns bine la tratamentul cu contraceptive orale. Mecanismul de stopare a acneei pare sa implice o diminuare in secretia glandelor sebacee dar si cresterea secretiei anumitor agenti anti-infectiosi. Anticonceptionalele hormonale amelioreaza si alte simptome clinice, cum ar fi migrena perimenstruala, epilepsia legata de menstruatie si alte simptome, dar aceste conditii sunt atat de rar intalnite, incat nu se pot realiza studii care sa compare diferite alternative de tratament.
Dintre cele mai noi metode de contraceptie, cea care are probabil cele mai mari beneficii pentru sanatate este dispozitivul intrauterin cu levonorgestrel. Dupa doar un an de folosire, acest dispozitiv, care asigura eliberarea gradata de progesteron, produce o reducere foarte mare, de 95%, a sangerarii uterine anormale.


Prevenirea unor boli ginecologice, si nu numai

Protectia impotriva cancerului de endometru sau a cancerului ovarian sunt mai putin cunoscute desi reprezinta unul din marile beneficii ale contraceptiei hormonale. Riscul de cancer ovarian pe termen lung este redus cu 40% dupa 4 ani de folosire a pilulelor contraceptive, cu 54% dupa 8 ani si cu 60% dupa 12 ani. Riscul cancerului de endometru este redus cu 56% dupa 4 ani de folosire, cu 67% dupa 8 ani si cu 72% dupa 12 ani.

Protectia impotriva acestor doua forme de cancer continua multi ani dupa intreruperea folosirii contraceptivelor hormonale, si pare sa fie legata de hormonul progesteron pe care acestea il contin, iar prin inhibarea procesului de ovulatie, se reduce riscul de cancer ovarian.
Exista de asemenea dovezi clare ale unor studii care arata ca folosirea indelungata a pilulei contraceptive previne si/sau trateaza unele afectiuni ca fibromul uterin, endometrioza, chisturi ovariene recurente, boala inflamatorie pelvina, anemia prin deficit de fier, nodulii mamari benigni, sindromul premenstrual, acneea si hirsutismul (pilozitatea faciala).

Concluzii

In ultimii 40 de ani, s-au acumulat din ce in ce mai multe informatii care arata ca beneficiile non-contraceptive pot reprezenta un element important in procesul de luare a deciziei in legatura cu folosirea pilulei contraceptive orale combinate. Acelasi lucru este cu siguranta valabil si in ceea ce priveste metodele mai noi pe baza de progesteron, cu actiune de lunga durata. Cunoasterea avantajelor suplimentare ale contraceptiei hormonale poate ajuta femeile in alegerea tot mai dificila a metodei contraceptive care li se potriveste cel mai bine.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Frumusete de gheisa
  • person

    "cea mai frumoasa culoare din lume este cea care ti se potriveste - coco chanel"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right