Cafeaua in timpul sarcinii

Cafeaua in timpul sarcinii
  calendar_month        
Multe mame in devenire nu vor sa renunte la ceasca de cafea matinala. Este oare cu adevarat necesar sa renunti la cafea in timpul sarcinii?

S-a recomandat in repetate randuri consumarea moderata a cafelei in timpul sarcinii, dar oare cat mai exact inseamna "moderat"? Si cat de daunatoare este in genere cafeaua pentru nou-nascut?

In 1980 in urma unor studii efectuate pe sobolani, s-a descoperit ca acestia dadeau nastere la pui malformati in urma consumului de cafea. Studiile nu au fos insa concludente deoarece nu s-a putut gasi o legatura directa, iar sobolanii oricum sunt mai susceptibili la influentele teratogene decat oamenii. In plus, cantitatea oferita sobolanilor era foarte mare - comparativ, o femeie ar trebui sa bea 50 - 70 cesti de cafea pe zi pentru a atinge o doza echivalenta celei ingerate de sobolanii din studiu.

In studiile ulterioare au fost analizate cazurile de mama-copil care fusesera expusi la cafeina in timpul sarcinii . Nici in aceste cazuri nu au fost gasite dovezi care sa ateste o legatura intre consumul de cafeina si malformatiile congenitale.

Rapoarte anterioare au asociat consumul maternal de cafeina cu avorturile spontane la femeile care consuma sase sau mai multe cesti de cafea pe zi in timpul sarcinii, si probleme cardiace sau alte malformatii congenitale din urma consumului a mai mult de 8 cesti. Cu toate astea, s-a dovedit ca toate aceste studii aveau greseli statistice.

Cea mai consistenta descoperire in privinta consumului de cafeina in timpuls arcinii era posibila asociere cu greutatea scazuta la nastere. Acest lucru se intampla la femeile care consumau 7 sau mai multe cesti de cafea zilnic. Totusi, intr-un studiu, nu a fost indentificata nici o legatura intre consumul de cafeina si greutatea scazuta la nastere, dupa ce au fost eliminati fumatul, alcoolul si factorii demografici.

Doua studii au sugerat posibilitatea cresterii riscului de pierdere a sarcinii in urma consumului de trei sau mai multe cesti de cafea pe zi, in prima luna de sarcina, iar in cazul nou-nascutilor au fost raportate simptome precum tremur, iritabilitate si vomitare in urma consumului a 200 - 1800 mg de cafeina pe zi. Toate simptomele insa s-au rezolvat spontan in sapte zile, iar dezvoltarea ulterioara a fost considerata drept normala la 7 din 8 copii.

Concluzia specialistilor este: bucurati-va de ceasca matinala de cafea, dar este probabil prudent sa limitati consumul de cafeina la cel mult 300 mg pe zi.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

gregor&bitzi
  • person

    ""cautati-ma pe dincolo daca nu credeti in vise..:))" eu"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right