Calculeaza-ti singura data la care vei naste!

Calculeaza-ti singura data la care vei naste!
  calendar_month        
Din momentul in care primesti vestea cea mare, nu te poti gandi decat la ziua in care copilul tau isi va face aparitia in aceasta lume. Iti explicam cum calculeaza ginecologul data nasterii, astfel incat sa o stii inainte sa te vezi cu el!

Iata-le: cele doua linii roz pe testul de sarcina pe care asteptai sa le vezi de atata vreme... Dupa lacrimile de bucurie, urmatoarea miscare va fi sa te uiti nerabdatoare in calendar si sa calculezi cand va avea loc fericitul eveniment.

Desi expertii spun ca e imposibil sa ghicesti data exacta a nasterii - doar 5% dintre bebelusi sosesc la data prevazuta - e important sa aproximezi pentru a te ingriji corespunzator.

Incepe sa calculezi

La prima vizita prenatala, ginecologul va folosi o formula simpla pentru a determina cat de avansata este sarcina. El te va intreba data primei zile a ultimei menstruatii si de-acolo va incepe sa numere saptamanile pentru a afla varsta gestationala a fatului.

De ce doctorii nu incep sa numere de la data ovulatiei/ conceptiei, care e cu doua saptamani mai tarziu fata de inceperea ciclului? Adaugarea celor doua saptamani in plus poate parea confuza, dar pur si simplu s-a implementat in practica medicala. Doctorii vorbesc despre sarcina in termeni de 40 de saptamani gestationale. Asta pentru ca multe femei stiu cand au avut ultimul ciclu, dar putine stiu cand au fost la ovulatie sau cand au ramas gravide.

Iti poti calcula data nasterii cum o face si doctorul tau: invepe cu prima zi a ultimului ciclu si adauga de aici 40 saptamani sau 280 zile - aceasta este durata medie a unei sarcini. Daca, de exemplu, ultima menstruatie a inceput pe 1 august si numeri de aici 40 saptamani pe calendar, ajungi pe data de 8 mai. Aceasta e, cu aproximatie, data la care vei naste.

Lucruri mai complicate

Chiar daca nu stii prima zi a ultimei menstruatii, doctorul tot poate stabili data nasterii cu ajutorul ecografulului, aparat ce emite unde sonore pentru a produce o imagine a embrionului sau fatului. In primele 5 saptamani de sarcina, cand embrionul este prea mic pentru a trece printr-o ecografie normala, el tot poate fi masurat, cu ajutorul unei ecografii transvaginale. Ecograful este o unealta de incredere in primul trimestru de sarcina, cand toti bebelusii se dezvolta la fel.

Dupa ce ai calculat data nasterii, fii flexibila! In realitate, doar una din 20 femei naste la data prezisa. Cu toate acestea, 9 din 10 gravide nasc la distanta de o saptamana inainte sau dupa data calculata teoretic. Gemenii sunt o exceptie, din cauza ratelor mari de nasteri premature. Femeile cu sarcina gemelara se pot astepta sa nasca la 37 saptamani, iar cele care asteapta tripleti nasc in medie la 34 saptamani.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right