Cand decizi sa ai un copil

Cand decizi sa ai un copil
  calendar_month        
Aducerea pe lume a unui copil este una dintre cele mai complicate si dificile decizii pe care le poti lua in viata. Un copil inseamna una dintre responsabilitatile imense pe care trebuie sa ti le asumi, dar si unul dintre cele mai intense sentimente de satisfactie, implinire si fericire. Atunci cand esti foarte nehotarata in privinta aducerii pe lume a unui copil , este bine sa-ti stabilesti cateva repere, pentru a putea porni de undeva.

Iata cateva aspecte de care trebuie sa tii cont in ceea ce priveste rolul de mamica:

1 Schimbarea brusca si definitiva a prioritatilor

Nimeni nu spune ca un copil iti distruge complet viata sociala, insa, in mod incontestabil, un copil iti va reaseza lista de prioritati in viata. Acest lucru se intampla mai devreme sau mai tarziu, iar parintii nu pot sa faca nimic pentru a impiedica aceasta schimbare. Gandeste-te cat de mult te-ar afecta si cat de flexibila esti. In momentul in care vei renunta la unele lucruri la care tineai, trebuie sa o faci cu inima deschisa. In caz contrar, daca vreodata copilul va afla ca ai renuntat la visul tau de a deveni un manager de top, alegand sa fii mamica, s-ar putea sa trezesti sentimente de vinovatie si sa provoci multe probleme. Reorganizarea prioritatilor trebuie sa aiba loc atunci cand ai incredere in tine si esti impacata cu tine insati.

2 Responsabilitatea multipla

Aducerea pe lume a unui copil inseamna sa ai in grija un suflet complet neajutorat, care depinde 100% de tine. Pe langa mancare, haine, ingrijire medicala, un acoperis deasupra capului, unui copil trebuie sa-i oferi si educatie. Conteaza mult influenta parintilor asupra copiilor si exemplul pe care acestia il dau. Tensiunile, lipsurile, izbucnirile si greselile parintilor pot sa aiba efecte asupra copilului pentru tot restul vietii sale. Gandeste-te daca ii poti oferi un camin linistit, o educatie si alte lucruri de acest gen.

3 Aspectul financiar

Un copil este foarte costisitor. Trebuie sa dispui de resurse financiare constante pentru ca viata voastra sa fie una decenta.

4 Sprijinul primit

Oricat de bine stii sa ai grija de un copil, acesta va avea nevoie si de alte persoane in jur: tata, bunici, familie, prieteni. Gandeste-te care sunt acele persoane care te pot ajuta cu adevarat.

5 Obiectivitate

Nu te uita numai la mamicile chinuite, pentru a trage o concluzie. Fii echilibrata si obiectiva si analizeaza si cazurile fericite, pentru a avea o concluzie corecta in final.


Autor: Maria Ionescu

Recomandari