Cum alegi locul unde vei naste?

history_edu ele.ro calendar_month 01 Apr 2008, 11:39
Locul pe care ti-l alegi pentru a da nastere viitorului bebelus va avea importante influente in evolutia ulterioara a sarcinii, atat asupra nasterii cat si a perioadei de ingrijire a copilului.
Evaluarea atenta a posibilitatilor te poate ajuta in a alege cea mai buna optiune pentru a da viata unei noi fiinte iar aceasta evaluare trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte:
Evolutia sarcinii
Locul nasterii se alege tinand cont foarte mult de modul in care sarcina gravidei evolueaza.
Maternitatile sau clinicile specializate ii asigura un climat propice desfasurarii procesului in deplina siguranta. De aceea, ele sunt alese de majoritatea femeilor care se pregatesc de nastere.
Insa, daca pe parcursul sarcinii apar complicatii, optiunea initiala se poate schimba, mai ales daca maternitatea aleasa initial nu beneficiaza de toata aparatura si tehnica necesara. Cu atat mai mult in cazul unei posibile nasteri premature.
Daca sarcina evolueaza in parametrii normali, optiunile pentru alegerea unei maternitati sunt mult mai variate si depind in mare masura de posibilitatile oferite in orasul in care se afla gravida.
Insa, alte gravide prefera sa calatoreasca distante destul de mari pana la alte centre care le pot oferi toate conditiile necesare nasterii.
Optiunea propusa de medicul specialist
De obicei alegerea locului in care sa se produca nasterea este strans legata de alegerea specialistului care o va asista.

Cum foarte multi specialisti sunt alocati unor centre anume, este de inteles ca acel centru va reprezenta alegerea gravidei.
In cazul in care viitoarea mamica si-a ales un obstetrician privat, acesta poate alege ca loc al nasterii clinica unde isi are cabinetul sau o alta, unde ofera consultatii.
Asadar, gravida trebuie sa se hotarasca daca locul viitoarei nasteri va fi ales dupa preferinta ei, independent de medicul care o va asista la nastere, sau in functie de alegerea specialistului obstetrician.
Zona / orasul in care gravida locuieste
Daca femeia locuieste intr-un oras mare este foarte posibil sa aiba o gama mai larga de optiuni pentru centrul in care va da nastere bebelusului.
Este cunoscut faptul ca in orasele mari exista foarte multe centre specializate sau cel putin spitale care au o sectie de maternitate foarte bine dotata ca aparatura si specialisti.
Alta este situatia in orasele mici, unde, de obicei, nu exista decat un spital. Desi sectie de maternitate exista in orice spital, dotarile si aparatura precara pot determina gravida sa se indrepte catre alte orase pentru a naste.
Situatia se schimba pregnant in cazul comunelor si satelor situate in mediul rural, unde dispensarul medical nu poate reprezenta in nici un caz o optiune pentru viitoarea mamica.
In acest caz gravida trebuie sa petreaca ultimele saptamani de sarcina in orasul ales pentru nastere, aceasta situatie presupunand o serie de eforturi suplimentare.
Alegerea finala
Cel mai important aspect luat in considerare de viitoarea mamica este reprezentat de cat de bine pregatiti sunt specailistii care o vor asista la nastere si cei care vor supraveghea bebelusul dupa ce se va naste.
De asemenea, este bine se stiut daca in centrul in care urmeaza sa nasca, gravida poate beneficia de anestezie epidurala sau inducere a travaliului, daca va fi necesar.
Aceste lucruri contribuie tot la confortul psihic al viitoarei mamici. Cu cat ea va fi mai linistita, cu atat sansele ca nasterea sa decurga fara complicatii cresc.
In cazul in care gravida se afla la a doua nastere, iar prima a decurs foarte bine intr-un anume centru, este foarte posibil ca tot acest centru sa fie ales de ea si pentru aceasta nastere.
O vizita cu ceva timp inaintea nasterii la centrul ales poate ajuta viitoarea mamica sa-si formeze o mai buna imagine asupra conditiilor de acolo.
Ea poate de asemenea discuta cu pacientele deja internate si poate afla cat de multumite / nemultumite sunt de conditii si de personalul din centru.
De aceea este bine ca aceasta vizita sa fie facuta din timp, ca in cazul in care conditiile o nemultumesc, sa poata schimba locul nasterii fara ca acest lucru sa influenteze in vreun fel nasterea.
Cateva intrebari pe care si le pune orice viitoare mamica sunt urmatoarele:
Cine va supravegea sarcina in cazul alegerii unui anume centru pentru nastere?
Cum au loc de obicei nasterile in centrul pe care il aleg? Au aparatura necesara in cazul in care sarcina nu va decurge pe cale naturala?
Imi pot aduce hainele de acasa sau este obligatorie purtarea hainelor din spital?
Ce optiuni are centrul pentru cazul in care voi avea nevoie de calmante sau anestezie epidurala pe parcursul nasterii? Se utilizeaza calmantele injectabile sau doar calmantele sub forma de comprimat?
In cazul in care doresc sa nasc sub apa, este centrul dotat cu o incapere speciala pentru aceasta procedura?
Este permis accesul in incaperea in care voi naste a partenerului meu sau politica centrului este una foarte stricta?
In cazul in care apar complicatii nedorite pe parcursul nasterii, exista posibilitatea transferului meu sau al bebelusului la o alta clinica? Cu ce mijloace de transport?
Voi beneficia de rezerva proprie sau voi imparti camera dupa nastere si cu alte paciente? Poate ramane cineva cu mine peste noapte in caz ca ma simt rau si am nevoie de suportul lor?
Unde va sta bebelusul dupa nastere? Poate sta cu mine in camera sau politica centrului presupune ca el va sta numai in sectia de nou-nascuti?
Cat de mult ma va costa intregul eveniment? Daca am asigurare medicala, aceasta imi va acoperi din cheltuieli? Si daca da, care din ele?
In functie de raspunsurile primite, viitoarea mamica va decide care este cea mai buna optiune pentru ea si viitorul bebelus.
Alte articole despre