Cum iti protejezi bebelusul de microbi?
history_edu ele.ro calendar_month 14 Apr 2011, 08:55
E. Coli, streptococul, listeria, rubeola, varicela: acesti microbi provoaca in general infectii benigne, dar nu si in cazul in care esti gravida! In timpul sarcinii, bebelusul trebuie atent supravegheat daca a fost expus la microbi. Iata cum il poti proteja!
Escherichia coli
La mama, acest microb provoaca in special infectii urinare. Ele pot fi "joase", fara gravitate (cistite), sau "inalte", insotite de febra si dureri urinare (pielonefrite). La bebelus, bacteria este responsabila de infectii grave, chiar de nasteri premature. Pentru a te proteja pe tine si pe bebelusul tau, ai grija la igiena mainilor si la cea intima.
Streptococul B
Infectia cu acest microb este sinonima cu angina, infectia urinara si vaginala. Dar daca streptococul traverseaza placenta, el poate provoca avort spontan, nastere prematura sau, in momentul nasterii, contaminarea copilului. Pentru a te proteja, mizeaza pe o igiena ireprosabila. Tratamentul este pe baza de antibiotice.
Listeria monocytogenes
La viitoarea mama, aceasta bacterie provoaca febra, dureri generalizate, tulburari digestive, asemanandu-se mult cu gripa sau gastro-enterita. In schimb, ea poate provoca avort spontan, nastere prematura si probleme grave de sanatate la bebelus (septicemie, meningita). Pentru a te proteja, evita laptele crud de orice forma, spala fructele si legumele, nu consuma niciun produs deschis de peste 48 ore in frigider si igienizeaza-l regulat. Prezinta-te la medic la primele semne de raceala.
Gripa
Virusul gripal este periculos mai ales prin febra pe care o provoaca, asociata cu riscurile de avort spontan si nastere prematura. Tratamentul este pe baza de paracetamol, pentru scaderea febrei, iar ca masura preveniva te poti vaccina contra gripei in timpul sarcinii.
Rubeola
Este un virus periculos pentru femeia insarcinata, mai ales in primele 4 luni de sarcina. Pentru fetus, rubeola inseamna malformatii cerebrale, oculare, cardiace si auditive, fiind adesea recomandat avortul in caz de contaminare. Din pacate, nu exista niciun tratament si nu te poti proteja decat prin izolare si igiena.
Varicela
Virusul varicelei provoaca avort spontan in primul trimestru si leziuni cutanate in cel de-al doilea trimestru de sarcina. Riscul este si mai mare inaintea nasterii: daca te contaminezi cu varicela cu o saptamana inainte de nastere, nu vei avea timp sa fabrici anticorpi. Bebelusul se va naste fara nicio protectie si va putea sa se contamineze si el cu varicela de la tine, iar asta poate avea consecinte dramatice. De aceea se recomanda evitarea contactului cu copiii in timpul sarcinii.
Autor: Nuage
Alte articole despre