Cum previi formarea varicelor in sarcina?

Cum previi formarea varicelor in sarcina?
  calendar_month        
Secretie hormonala perturbata, greutatea bebelusului, vene fragilizate: aceste caracteristici ale sarcinii favorizeaza problemele de circulatie, ceea ce poate duce la formarea de varice pe picioare. Cum se formeaza varicele, cum sa le previi si sa le tratezi? Iata raspunsurile!

Ce sunt varicele?

Varicele sunt vene care nu mai functioneaza normal. Venele duc catre inima sangele sarac in oxigen, pana la 7 000 litri pe zi, care curge printr-un sistem venos lung de aproximativ 14 kilometri. In fiecare vena exista, la distante de 2-3 cm, mici valvule venoase: usi duble care se deschid intr-o singura directie. Ele au grija ca sangele sa nu curga decat in amonte.

Cum devine vena varice?

Daca peretii venelor isi pierd elasticitatea, venele nu mai au parte de destula sustinere din exterior. Ele se dilata, apoi valvulele nu se mai inchid corect: sangele nu mai urca, ci refluxeaza si vena continua sa se dilate. Pe termen lung, ea devine sinuoasa si umflata. Aceasta este o varice.

Cum recunosti varicele?

In general, varicele sunt vizibile, insa uneori sunt situate la interiorul piciorului. Adesea, ele apar la nivelul calcaiului. Daca nu mai intri in pantofi, e un semn! Alte caracteristici: crampe nocturne, picioare obosite, grele sau umflate, calde la palpare, care iti dau senzatia de furnicaturi.

De ce sarcina duce la formarea varicelor?

Datorita greutatii bebelusului, presiunea din vene creste, marirea uterului impiedica irigarea venelor din abdomen si, in general, sangele este pompat mai cu putere in corp.

Daca progesteronul faciliteaza relaxarea tesuturilor pentru nastere, in acelasi timp el dilata venele si duce la aparitia varicelor. Si mostenirea genetica are un cuvant de spus in aceasta privinta.

Cum previi varicele?

Fa sport de rezistenta, neviolent, cum este mersul sau bicicleta.
Inoata: presiunea apei actioneaza ca un ciorap, iar apa calaie contracta vasele.
Evita soarele, sauna si baile calde. Caldura favorizeaza dilatarea vaselor sangvine.
Evita sa porti pantaloni stramti, deoarece acestia comprima abdomenul in pozitia asezata.
Ridica-ti picioarele cat mai des posibil.

Autor: Nuage

Recomandari