De ce si barbatii se ingrasa in timpul sarcinii?

De ce si barbatii se ingrasa in timpul sarcinii?
  calendar_month        
In timpul sarcinii, unii barbati se ingrasa aproape la fel de mult ca si sotiile lor. Cum se explica acest fenomen?

Sarcina patologica - simptome

Simptomele sarcinii patologice, care apar la finalul primului trimestru si cunosc un varf la finalul celui de-al treilea, sunt binecunoscute de catre medici! Ele depasesc cu mult simpla luare in greutate si se aseamana cu simptomele sarcinii: greturi, pofte, tulburari digestive, dureri de cap, insomnii, variatii de dispozitie, hipersensibilitate si uneori cresterea nivelului de prolactina (hormonul lactatiei).

Cercetatorii americani au observat fenomenul sarcinii patologice si la masculii de maimute, care luau in greutate in timpul gestatiei puilor lor.

De ce se ingrasa barbatii?

Principala cauza avansata de specialisti: dorinta barbatilor de a se implica activ in sarcina. In timpul celor 9 luni, viitorii tatici realizeaza cu greu ce ii asteapta. Ei nu experimenteaza fizic sarcina si trebuie sa faca mereu efortul de a transpune in realitate evenimentul. Acest exercitiu mintal nu le convine de cele mai multe ori.

Nevoia de a trai sarcina

Barbatii au nevoie de concret, de actiune, de rezultate. Ingrasarea ar putea sa constituie raspunsul la aceasta vizibila lipsa de schimbare. Asadar, sarcina patologica le permite si barbatilor sa participe la gestatie.

In epoca medievala, in Tara Bascilor, barbatii stateau la pat pana la nastere. Alte obiceiuri mai exista si la triburile primitive, toate reflectand aceasta nevoie de a trai "simbolic" trecerea de la barbat la tata. Iar cum societatea noastra e in criza de traditii, mintea barbatilor le inventeaza singura.

3 motive pentru ingrasare

Mai exista inca 3 cauze ale ingrasarii barbatilor in timpul sarcinii nevestelor:

Anxietatea creata de aceasta situatie noua, care ii poate impinge pe viitorii tatici sa manance mai mult.

Unii barbati se modeleaza dupa noul mod de viata al partenerei insarcinate. Femeile isi schimba obiceiurile in perioada sarcinii: mirosurile le dezgusta, de aceea aleg sa manance semipreparate sau rontaie diverse lucruri, nemaiavand chef sa gateasca. De asemenea, ele se orienteaza spre alimente mai gustoase, dar mai calorice, pe care le degusta si in cantitati mai mari. Fac mai putin sport, petrec mai mult timp dormind sau practicand diferite activitati calme (lectura, televizor).

Cauza poate fi si inconstienta. Viitorul tata se hraneste mai mult pentru a deveni mai mare, mai puternic, mai solid, intr-un cuvant tatal de familie ideal. El poate si sa-si doreasca un pic mai multa atentie, frustrat fiind de toate privirile indreptate asupra partenerei sale.

Autor: Nuage

Recomandari