Durerea abdominala in timpul sarcinii

Durerea abdominala in timpul sarcinii
  calendar_month        
Este normala prezenta durerii abdominale pe parcursul perioadei de sarcina?

Ocazional, gravidele se pot confrunta, pe parcursul sarcinii, cu dureri, variind in intensitate, in zona abdominala. Ele pot sa nu aiba nici o semnificatie grava, insa pot uneori ascunde alte complicatii sau probleme medicale.

Iata o serie dintre cele mai comune cauze ce pot determina prezenta durerii la nivel abdominal, cu precizarea ca totusi diagnosticul medical este absolut necesar.

Daca va confruntati cu crampe destul de intense, patari cu sange a lenjeriei, sangerari insemnate, febra, frisoane, scurgeri vaginale, stari de lesin, ameteli si stari de voma sau daca durerea nu se amelioreaza dupa cateva minute de odihna, chemati de urgenta medicul care va monitorizeaza sarcina.

Ce afectiuni pot cauza durerea abdominala in timpul sarcinii?

Sarcina ectopica
Aceasta apare de obicei atunci cand ovulul fertilizat in urma fecundatiei se fixeaxa in afara uterului, de obicei in una din cele doua trompe uterine. Cauzeaza simptome de obicei in jurul perioadei de 6 saptamani de la fecundare sau uneori mai devreme.

Lasata netratata, o sarcina ectopica duce, din pacate, la avort si deseori la moartea mamei.

Simptomele care ar trebui sa te ingrijoreze ar putea fi:
durere abdominala intensa, continua sau manifestata prin crampe repetate
sangerare vaginala insemnata sau doar sub forma de pete
febra peste 38.5 C

In cazul unei sangerari abundente sau instalarii starii de soc (cu ameteli, frisoane), suna imediat la salvare!
Avortul
Avortul reprezinta pierderea sarcinii intervenita de obicei inainte de 20 de saptamani. Sangerarea vaginala sau prezenta a doar cateva pete de sange reprezinta de obicei primele simptome ale unui iminent avort, urmate indeaproape de crampe abdominale.

Sangerarea poate fi usoara sau insemnata. Crampele pot fi slabe sau intense si se pot simti ori ca radiind in spate ori ca "intepaturi" pelvice.

Nasterea inainte de termen
Se poate vorbi despre o nastere inainte de termen sau nastere prematura atunci cand contractiile incep sa se produca, si odata cu ele si dilatarea cervixului, inainte de 37 de saptamani de sarcina.

Simptomele care ar trebui sa te ingrijoreze sunt:
marire a secretiei vaginale sau schimbare a consistentei ei (lichefiata sau rozalie)
sangerare vaginala sau doar prezenta unor pete de sange
crampe abdominale intense sau contractii mai dese de 4 la un interval de o ora
durere de mijloc sau situata in zona pelvica

Preeclampsia
Reprezinta o situatie in care schimbari majore se produc la nivelul vaselor de sange ale gravidei si care afecteaza un numar mare de organe, ca ficatul, rinichii, creierul si placenta.

Diagnosticul de preeclampsie se pune atunci cand tensiunea este mult marita, la fel si atunci cand proteinele din urina sunt in numar mult mai mare decat normal.

Infectiile de tract urinar
Fiind gravida esti mult mai predispusa la infectii urinare de toate felurile, cu precadere cele de rinichi. Simptomele includ durere la nivelul rinichilor, discomfort, senzatie de urinare deasa si cu usturimi sau arsuri, dureri de mijloc, stari febrile, urina mirositoare sau cu fire de sange impregnata.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Forum Ele.rochevron_right